El 7è Science Needs You! de Figueres se centra en la Intel·ligència Artificial i Alan Turing

L'acte central serà el 24 de setembre a l'Auditori dels Caputxins

Per setè any consecutiu, tornen a Figueres (Alt Empordà) les jornades divulgació científica Science Needs You! (SNY!) que promou l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC). Enguany, l’eix temàtic i lema és “Intel·ligència Artificial a l’abast”, i s’ha escollit com a protagonista històric a Alan Turing, matemàtic de formació, que està considerat el pare de la informàtica teòrica i de la Intel·ligència Artificial. 

La presentació s’ha fet a l’Ajuntament de Figueres i s’ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, qui ha dit que “el consistori hi aposta perquè el Science és un espai de coneixement que acosta la ciència de forma espontània i divertida a tothom”; el regidor de Cultura, Alfons Martínez que ha remarcat que “la ciència és cultura i és important donar-li suport”; i la secretaria de l’ACDIC, Àngels Yécora, qui ha explicat que “aquest any podrem descobrir, entre moltes altres coses, des de com ens manipulen els algoritmes de les xarxes socials fins a com s’utilitza la intel·ligència artificial en el mercat de fixatges del Futbol Club Barcelona”.

L’acte central serà el dissabte 24 de setembre de 9.30 h a 14.00 h a l’Auditori Caputxins i inclou tres conferències i una taula rodona a càrrec de científics de primera línia (inscripcions en aquest enllaç).  Les conferències seran: “Intel·ligència Artificial: Què és i com ens afecta?” de la Dra. Karina Gibert Oliveras, catedràtica de la Universitat Politècnica de Catalunya-BarcelonaTech (UPC) i doctora en Informàtica en les especialitats d’estadística computacional i intel·ligència artificial.

“Intel·ligència artificial, és clar que sí, però a foc lent!” d’Albert Sabater Coll, professor Serra Húnter de Sociologia a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG, i director de la càtedra Observatori d’Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya (OEIAC). I “Intel·ligència Artificial i Tecnologies Blockchain al Futbol Club Barcelona” del Dr. Jordi Mompart Penina, director de Recerca al Futbol Club Barcelona i responsable de l’ús d'eines d’intel·ligència artificial per a la generació de nou coneixement i productes.

El matí acabarà amb la taula de debat “Oportunitats i amenaces amb la Intel·ligència Artificial” en què prendran part els tres ponents del dia i que estarà moderada per la periodista i reportera a RTVE Catalunya Montse Rigall.

La resta d’activitats de SNY! 2022 són tres jornades de cinefòrums que es faran al Catcinemes  amb el suport del cineclub Diòptria. Totes tres jornades comptaran amb dos passis, un matinal a les 11.00 hores adreçat a estudiants, i un a les 20.30 hores adreçat a públic general. La primera jornada serà el dimecres 26 d’octubre amb la projecció del documental “El dilema de les xarxes socials” de Jeff Orlowski-Yang  i el posterior debat amb el professor universitari Ramon Nogueras, autor de Llibres de divulgació en la matèria com “Por qué creemos en mierdas?” i “Por qué compramos la burra? 

La següent, el dimecres 26 de novembre amb la pel·lícula “Desxifrant Enigma”, de Morten Tyldum, sobre la biografia d’Alan Turing, comentada per l’advocat i historiador Josep Cruanyes Tor, qui parlarà sobre el judici que va condemnar Turing per la seva condició d’homosexual al Regne Unit l’any 1951.

També es comptarà amb els membres de JUGAMAT (Grup de Professors de Matemàtiques de l’Alt Empordà), per parlar de les aportacions científiques i matemàtiques de Turing. I la darrera, el dimecres 14 de desembre, amb el clàssic “Blade Runner”, de Ridley Scott, comentat per la catedràtica d’Informàtica a la UPC i experta en Intel·ligència Artificial Karina Gibert; i els membres del col·lectiu JUGAMAT.