La Policia de Blanes fa un curs pioner per atendre ferits en casos de múltiples víctimes

Es faran dos macrosimulacres per posar-los a prova

La Policia Local de Blanes (Selva) ha iniciat un curs pioner a Catalunya per atendre ferits en casos amb múltiples víctimes com ara accidents i atemptats. El curs de TECC (Tactical Emergency Casualty Care) es va començar a impartir ahir i el seguiran la totalitat dels vuitanta agents i comandaments de la plantilla. L’objectiu és formar als agents de la Policia Local de Blanes en intervencions sanitàries d’urgències, dotant-los dels necessaris coneixements que els ajudin a salvar vides.

Amb caràcter eminentment pràctic, s’imparteix durant tota la jornada al llarg de dos dies en dues edicions, i culminarà en totes dues edicions amb un simulacre. Durant el curs se’ls alliçonarà sobre diversos supòsits amb què es poden trobar en l’exercici de la seva tasca policial. Així, hi ha des d’un atemptat, un incident amb persones armades i/o potencialment perilloses, un atropellament o una explosió de gas fins a haver d’atendre diversos ferits en una baralla multitudinària per arma blanca i d’altres situacions on l’actuació policial inclou uns necessaris coneixements sanitaris perquè les víctimes no acabin comptant-se com a morts.

Són situacions majoritàriament de caràcter extraordinari, però també hi ha determinades actuacions amb les quals la Policia Local ja s’hi ha trobat de manera habitual. Del què es tracta és que, tant si són incidents aïllats com si impliquen diverses persones, saber discriminar entre la gravetat de diversos ferits i aplicar les tècniques necessàries per garantir la seva vida fins que arribi el personal sanitari qualificat.

Les dues edicions del curs culminaran amb dos macrosimulacres que posaran a prova els coneixements del personal que hi participi. En formaran part els agents de la Policia Local de Blanes de cadascuna de les dues edicions dels cursos. El primer es farà el dimecres 14 de setembre i el segon el dia 21, tots dos al llarg del matí. També hi haurà dotacions de Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), dels UIS (Unitats d’Intervenció i Suport) l’elit especialitzada del SEM que tenen com indicatiu ORCA1, així com figurants –majoritàriament integrats per actors i actrius- que seran les víctimes a qui cal atendre.

Els dos macro-simulacres es faran en dos escenaris diferents. El del dimecres 14 de setembre es farà a l’esplanada exterior de la Ciutat Esportiva Blanes, i està especialment adreçat perquè hi assisteixin professionals experts en la matèria, que s’han interessat per ser-hi, tot i que també està obert al públic en general. El segon, en canvi, s’ha planificat perquè pugui assistir-hi el públic en general, perquè tota la població pugui veure com es fa una assistència en casos d’emergència extrema. Per aquest motiu, tindrà lloc al Passeig de Mar i estarà dotat d’un sistema de megafonia perquè tot el què es vegi sigui més entenedor. Tots dos simulacres tindran lloc a partir de les onze del matí i fins a dos quarts de dues de la tarda.