Torroella i la UdG presentaran un projecte per recuperar la Pletera

L'Estat havia anunciat la tardor del 2008 que faria els treballs per desurbanitzar el passeig però encara no s'han executat

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona presentaran un projecte de restauració ambiental dels ecosistemes costaners de la Pletera a la convocatòria de projectes Life 2013 de la UE. La iniciativa té com a objectiu desbloquejar la desurbanització del passeig de la Pletera, actuació que l'Estat havia anunciat per a la tardor de 2008 però que continua sense executar.

Davant les dificultats econòmiques actuals, el consistori veu com a alternativa aconseguir els diners del projecte europeu Life. L'actuació té un pressupost total de 2,6 MEUR i, si s'aconsegueix la subvenció, bona part quedaria coberta amb fons europeus. El divendres 22 de març, l'alcalde Jordi Cordon, la regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, i el coordinador de la Càtedra d'Ecosistemes Litorals de la UdG, Xavier Quintanas, es van reunir a Madrid amb el subdirector de projectes de Fundació Biodiversidad (fundació pública adscrita al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient destinada a preservar el patrimoni natural), Ignacio Torres-Ruiz Huerta, per parlar sobre la recuperació de la Pletera.

Després de la reunió, la Fundació Biodiversidad es va mostrar disposada a cofinançar el projecte a través del seu programa anual de subvencions si es concedeix el Life.

Aquesta trobada era la continuació d'un primer contacte que havien mantingut el 31 de gener l'alcalde i el regidor de Turisme i Platges, Genís Dalmau, també a Madrid, amb el director general de Sostenibilidad de la Costa i del Mar, Pablo Saavedra, i el subdirector del departament, Ángel Muñoz. Gràcies a aquests contactes s'ha aconseguit que la Fundación Biodiversidad confirmi el suport a la projecte de rehabilitació.

Per a l'alcalde de Torroella, la participació de l'Estat en aquesta iniciativa representaria un important suport, no només per la seva aportació econòmica, sinó perquè donaria "més rellevància i dimensió al projecte". Cordón ha apuntat que la Comissió Europea té molt en compte quins són els socis i promotors a l'hora de concedir aquests programes Life. Per això, considera molt necessària la implicació de l'Estat, "i més en moments com l'actual, de manca de recursos".

Una actuació pendent de fa anys

La desurbanització de la Pletera representa la culminació d'una vella aspiració municipal que va començar el seu procediment administratiu arran de la revisió del pla general de 2002. El passeig es va construir el 1986 quan la zona era urbanitzable, però amb la revisió de planejament del 2002, va transformar-se en sòl no urbanitzable i, des de llavors, està pendent la seva desurbanització. Es tracta d'una iniciativa innovadora i pionera a l'Estat, ja que planteja retornar al seu estat natural un espai d'alt valor situat a primera línia de mar. La restauració pretén recuperar la funcionalitat ecològica perduda en l'espai.

Les actuacions previstes inclouen la retirada del material de rebliment aportat i de runa fins a la recuperació de l'antiga cota del terreny, la retirada del passeig i la creació de noves llacunes, la retirada de les motes de contenció que impedeixen la correcta distribució de l'aigua durant les vingudes i la recuperació de les espècies vegetals i animals característiques d'aquests ambients.