L'AMI proposa una declaració unilateral d'independència si no es fa la consulta

Vila d'Abadal assenyala que primer cal esgotar totes les vies per poder fer el referèndum

"L'AMI veu possible i recolzarà clarament una declaració unilateral d'independència si s'han esgotat totes les vies". Són paraules del president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, que ha estat contundent a l'hora de respondre quin seria el posicionament de l'associació davant una hipotètica declaració unilateral d'independència.

El president de l'AMI ha supeditat, però, aquesta declaració al fet que no es pugui realitzar de cap de les maneres una consulta sobre la independència de Catalunya. Si l'Estat prohibeix aquest referèndum, Vila d'Abadal veu possible que la independència es declari de manera unilateral. "Faríem les accions necessàries per donar-hi suport", ha assegurat.

Aquest posicionament dista de l'expressat el passat diumenge pel president del Govern, Artur Mas, que va titllar de "poc democràtica" l'opció d'una declaració unilateral d'independència. L'aposta de Mas passa per convèncer als catalans i construir una gran majoria favorable al procés de transició nacional.

L'aposta de l'AMI per la declaració unilateral tampoc va en la línia d'allò expressat aquest mateix dilluns pel conseller de Justícia, Germà Gordó, que ha declarat que la consulta només serà possible si hi ha un acord amb el govern estatal. Si no es produeix aquest acord amb l'Estat, Gordó no veu la manera de celebrar la consulta i ha fet referència als mecanismes que l'Estat pot aplicar com ara portar al Tribunal Constitucional la llei catalana que regularà les consultes o bé recórrer la mateixa convocatòria.

Vila d'Abadal ha manifestat que l'AMI està al costat del Govern des que lidera el procés cap a la independència i que "ajudarà en el que toqui". Per a l'Associació de Municipis per a la Independència, primer cal negociar amb l'Estat perquè autoritzi la consulta. Ara bé, també ha avançat que si Madrid s'hi nega caldrà "veure altres opcions". "La primera voluntat és que Espanya ho autoritzi i farem pressió des del govern municipal perquè així sigui", ha manifestat.

Sobirania fiscal

Durant la reunió, els alcaldes assistents han decidit fer un pas endavant en favor de la sobirania fiscal. Així, l'AMI insta tot els ajuntament i entitats adherides -ja són 701- a aprovar acords de ple per pagar els impostos a l'Agència Tributària catalana i no a l'estatal. D'aquesta manera, l'associació independentista entén que es podrà conèixer el volum de diners que s'envien a Madrid en concepte d'IVA i IRPF i també tindrà la "maquinària entrenada" per quan Catalunya esdevingui estat independent.

El president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, reconeix que els diners van a parar igualment a l'administració de l'Estat malgrat que s'ingressin a la hisenda catalana però entén que és un gest que demostra que "volem ser amos de casa nostra". Vila d'Abadal també ha fet una crida a particulars, empresaris i ajuntament no adherits a l'AMI perquè facin aquest gest.

El president de l'AMI espera que en les properes setmanes comenci el "degoteig de casos" i que s'arribi al mes de juliol amb un centenar d'ajuntaments que ja tributin a la hisenda catalana. "La voluntat és que el 100% dels ajuntaments acabin pagant els impostos a Catalunya", s'ha marcat com a objectiu. De fet, ja hi ha una desena de municipis catalans que van aprovar mocions d'aquest tipus -entre ells, per exemple, Girona- i que podrien començar aquesta mateixa setmana a pagar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya.

De la mà del Govern

Vila d'Abadal també ha explicat que el president del Govern, Artur Mas, els ha de rebre dimarts i que aprofitaran per explicar-li aquesta mesura. L'AMI vol que el Govern els assessori i els expliqui també quins passos està fent per tal de "preparar eines d'Estat" en l'àmbit fiscal. D'aquesta manera, els alcaldes volen conèixer què pensa fer el Govern per tal de consensuar les accions.

"Crec que és una acció important i volem fer-la d'acord amb el Govern per no col·lapsar els serveis tècnics i que sigui eficaç", ha apuntat Vila d'Abadal, que creu que Mas serà favorable a aquesta mesura. L'alcalde de Vic també entén que el pagament dels impostos a la hisenda catalana no ha de generar cap denúncia per part de l'Estat ja que, finalment, els diners s'acaben enviant a Madrid.

Acabar amb les subdelegacions

Durant el comitè executiu, també s'ha decidit presentar mocions a tots els ajuntaments adherits demanat que es tanquin totes les subdelegacions que l'Estat té a Catalunya. Segons Vila d'Abadal, generen una despesa i no són necessàries. A la mateixa moció -que serà igual per a tots els ajuntaments- també es demana a la delegada del govern espanyol, Maria de los Llanos de Luna, que retiri tots els contenciosos que ha iniciat contra ajuntaments catalans per temes relacionats amb l'aprovació de mocions sobre la sobirania del poble català o les banderes.

Actualment formen part de l'AMI 701 ajuntaments i entitats municipals -com consells comarcals o dues diputacions- que representen 2.950.000 habitats, un 39% de la població total. En la reunió d'avui hi han assistit els alcaldes de Vic, Olot, Ripoll, Girona, Balaguer, Montblanc, Tortosa, Arenys de Munt, Port de la Selva i Solsona.