La vegada en que la reina Elisabet II es va quedar sense visitar la Costa Brava

La monarca va ser a Catalunya en visita oficial l'octubre del 1988

La reina Elisabet II d'Anglaterra ha mort avui a l'edat de 96 anys, deixant enrere el regnat més extens de tota la història de la monarquia britànica. Al llarg de la seva vida va protagonitzar més d'un centenar de visites oficials a partir de la presa de possessió el 1952, començant pels països de la Commonwealth i posteriorment en altres nacions com Espanya en una visita programada del 17 al 21 d'octubre del 1988.

El viatge començava a Madrid i acabava a Barcelona, on tenia una atapeïda agenda que rematava agafant el vaixell 'Britannia' per anar fins a Mallorca on un avió la tornaria a Londres. Aquesta va ser la primera visita oficial a Espanya per part d'un membre de la casa reial britànica i l'última d'Elisabet II. La seva arribada estava embolcallada de polèmica respecte el contenciós de Gibraltar, ja aleshores en mans del Regne Unit i on s'esperava que el rei Joan Carles de Borbó en faria referència.

La seguretat va ser minuciosament estudiada i consensuada entre la Guàrdia Civil, agents del CESID, membres del MI5 i MI6 britànic catalogant la trobada amb una perillositat de "nivell C" davant el temor d'un possible atemptat per part de l'IRA contra Elisabet II o bé d'ETA contra la monarquia espanyola. La presència de premsa també va ser nombrosa amb més de 300 periodistes acreditats, la majoria espanyols i catalans però també francesos, portuguesos, italians, britànics i indis.

Últim dia sense platja

Elisabet II va arribar a Barcelona el 21 d'octubre juntament amb el Duc d'Edimburg acompanyats pels reis d'Espanya, dedicant el dia a visitar la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el museu Picasso i l'anella olímpica on quatre anys més tard se celebrarien els Jocs Olímpics del 1992. La jornada es va celebrar sense incidents, malgrat a la Plaça Sant Jaume una banda va interpretar l'himne d'Espanya i, de fons, el grup independentista La Crida va esmorteir els compassos tirant pirotècnia.

Jordi Pujol, Marta Ferrusola, Joaquim Xicoy, Pascual Maragall, Diana Garrigosa, Rafael Ribó són algunes de les personalitats que van saludar a la monarca després d'un passamans on 140 persones van desfilar en un breu encontre amb la reina.

L'anècdota la van protagonitzar Marta Ferrusola i el Duc d'Edimburg quan aquesta li va presentar a Joan Hortalà, secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya. El monarca va reaccionar preguntant "Republican what?!" i l'independentista, en broma, li va respondre que el seu partit era "molt important a Catalunya".

Després de la visita cultural i esportiva (amb una figureta d'en Cobi de regal que es va endur a Londres), la comitiva reial britànica es va acomiadar de Catalunya i Barcelona sense haver posat els peus a la Costa Brava. Probablement Elisabet II és de les poques britàniques que no han posat mai els peus a les platges gironines.