Finalitza el Dragon Boat de Banyoles que ha aplegat 765 atletes de 10 països durant cinc dies

S'han assolit uns 800.000 euros d'impacte econòmic en allotjaments, gastronomia i comerç, entre d'altres

El 14è Campionat Europeu de Nacions de Dragon Boat (DBanyoles’22), que va celebrar-se a la ciutat des del 31 d’agost fins el 4 de setembre, ha superat totes les expectatives. Durant cinc dies, la ciutat ha esdevingut un punt neuràlgic d’aquesta modalitat de piragüisme mil·lenària d’origen xinès i ha suposat un revulsiu econòmic, arribant als 800.000 euros d’impacte previstos. D’entre els 765 atletes participants de 10 països europeus, que han competit en les diferents modalitats del Dragon Boat, destaca Alemanya, Itàlia i Ucraïna, que han liderat per aquest ordre les primeres posicions del podi.   

L’esdeveniment, organitzat per l’operador local Dragon Boat Emotions amb la col·laboració de l’Ajuntament de Banyoles, ha permès impulsar aquest esport a la ciutat de l’Estany. El president de l’Associació Espanyola de Dragon Boat i president del comitè organitzador de DBanyoles‘22, Miquel Juncà, afirma que “el balanç del campionat és molt positiu perquè s’ha assolit l’objectiu principal: que la guerra no fes cancel·lar un esdeveniment carregat de simbolisme per Ucraïna i que la pandèmia havia retardat dos anys. Banyoles va ser Kíiv durant uns dies. Podem estar ben orgullosos del suport que el territori ha proporcionat per ajudar a fer-ho possible amb tant poc temps per a preparar-ho”.

Els 800.000 euros de despeses per part dels assistents, que el comitè organitzador va xifrar inicialment en allotjaments, gastronomia com comerç, entre altres activitats, s’han assolit perquè, segons explica Juncà, “molts dels participants van avançar la seva arribada i, sobretot, van endarrerir la tornada per gaudir d’uns dies de vacances. Això representa difusió i promoció del nostre entorn tant en l’àmbit proper com internacional”.

Les firmes participants al 9è Festival d’Empreses del Dragon Boat, així com les empreses patrocinadores, van aportar un total de 5.250 euros. D’aquests, 3.250 euros serviran per pagar part de les despeses d’allotjament en un càmping local per a la delegació ucraïnesa. I la resta es destinaran a l’entitat Visca Ucraïna, diners que se sumen als que van recaptar en l’estand que hi havia a la

Fira del Drac, ubicada al Parc de la Draga.

D’entre els països participants al campionat, Alemanya va aconseguir un total de 30 medalles d’or, 7 de plata i 5 de bronze. Itàlia va obtenir-ne 21 d’or, 29 de plata i 7 de bronze. I, en tercera posició, va situar-se Ucraïna amb 18 d’or, 6 de plata i 1 de bronze. El quart lloc del rànking va ocupar-lo Hongria, ja a més distància, amb 5 medalles d’or, 8 de plata i 1 de bronze. L’equip espanyol, per la seva banda, va situar-se en sisena posició del podi després d’aconseguir 1 medalla d’or, 9 de plata i 17 de bronze.

Pel que fa a la competició d’equips formats només per dones afectades per càncer de mama, les BCS (Best Cancer Survivors), aquesta ha estat dominada, i amb diferència, per les Pink Dragon Ladies. L’equip suec va situar-se al capdamunt del podi amb 2 medalles d’or. El BCS Sevilla va aconseguir-ne 1 d’or i 2 de plata i va col·locar-se en segona posició. La tercera posició va ser per MaPonVa amb 2 de bronze. En aquesta competició van participar-hi un total de quatre equips, entre els que també hi havia l’equip PICAM Dragons de Barcelona.

En el Dragon Boat es competeix en dos tipus d’embarcacions: la petita amb 12 tripulants i l’estàndard amb 22 tripulants, que recorren 200, 500 i 2.000 metres en les categories Open (on hi participen  homes i dones barrejats), dones i Mixta (amb el mateix nombre d’homes que dones), per edats que van des dels sub18 fins als sènior.

Metalquimia i Clifel, així com Hipra, s’imposen al Festival d’Empreses

Un dels moments àlgids del campionat va ser la celebració del Festival d’Empreses Dragon Boat –una jornada lúdico esportiva per cohesionar els equips a través de la pràctica d’aquest esport-. Un total de 15 tripulacions formades per empreses referents a les comarques gironines van participar en l’esdeveniment.

El rànking va quedar amb la següent classificació: l’equip compost per Metalquimia i Clifel va guanyar la categoria Open, seguida de Farinera Coromina, Dracs del Penedès - Clifel, Londji i Kautec Solutions. En la categoria Mixta va ser l’equip d’HIPRA Usain Boat qui va imposar-se en primer lloc. “Cada vegada hi ha més empreses que participen. Les dinàmiques de cohesió grupal i emocional del Dragon Boat són molt encomanadisses i els seus valors implícits fan atractiu associar-hi els corporatius. Ja s’han posat en contacte amb nosaltres empreses que no ho coneixien i que ens han demanat que l’any vinent comptem amb elles”, destaca Juncà.

Un esport en creixement

L’èxit del campionat posa de relleu el creixement que està experimentant actualment el Dragon Boat. “Hi ha 50 milions de persones que practiquen aquest esport arreu del món. Les regates es van retransmetre per streaming a través del web de la Federació Europea de Dragon Boat, així que els participants i els seguidors virtuals van poder apreciar la bellesa i la idoneïtat de la pràctica d’aquest esport en un marc tant atractiu com l’estany de Banyoles”, assegura Juncà.

En el marc del DBanyoles’22 també va celebrar-se la Fira del Drac al Parc de la Draga. Aquesta fira va reunir expositors artesanals, comercials i foodtrucks, a més d’actuacions musicals (La nevera rosa, DJ Unite events i Didacellist), culturals i activitats esportives i lúdiques, tant per adults com per infants. Tot plegat va permetre oferir propostes alternatives als participants.

El 14è Campionat Europeu de Nacions de Dragon Boat, per a seleccions nacionals, és d’una gran magnitud i pioner en les seves característiques a Espanya. Aquesta modalitat de piragüisme mil·lenària que prové de la Xina i es practica amb unes embarcacions amb cap i cua de drac és un esport molt atractiu, divertit, fàcil d’aprendre i apte per a tothom. Es calcula que actualment és l’esport nàutic que més creix al món. A Catalunya, Banyoles va ser pionera el 2012 en la introducció d’aquest esport.

“Els esdeveniments que organitzem anualment com el Festival d’Empreses a Banyoles o el Campionat Internacional de clubs al canal de piragüisme a Castelldefels són la part més visible del que fem; però cada vegada realitzem més accions puntuals per encàrrec de tota mena de col·lectius. La intensa prova d’estrès que ha passat el nostre equip per a fer realitat aquest esdeveniment ens ha demostrat que és prou potent per afrontar el nostre objectiu de promocionar i popularitzar aquesta activitat i les seves potencialitats tant a nivell esportiu, solidari, de lleure, educatiu i turístic”, subratlla Juncà.