Juan Diego Botto, Sol Picó o Emma Vilarasau, protagonistes de la programació de tardor de Figueres Cultura

El calendari combina propostes reconegudes amb una clara aposta pel talent de km0

Figueres (Alt Empordà) ha presentat aquest vespre la programació cultural de tardor-hivern a la Biblioteca Fages de Climent on s'han llegit diversos textos de Vicenç Pagès per part de la Glòria Cristina, en record a l'escriptor figuerenc recentment traspasat.

El Teatre Municipal El Jardí, a la Sala La Cate i a l'Auditori Caputxins acolliran els espectacles musicals, de dansa i de teatre. Aquesta temporada comptarà amb espectacles com Malditas Plumas i Sonoma en la matèria de dansa; de teatre destaquen Una Noche sin Luna i l'Oreneta; i Las Migas i l'Òpera de Don Giovanni en la categoria musical.

Durant els propers mesos es podran veure espectacles que han estat aclamats per la crítica i el públic, com és el cas de Una noche sin luna de Juan Diego Botto, un monòleg teatral inspirat en el món de Lorca, guanyador de premis tan destacats com el Premio Nacional de Teatro 2021, entre d'altres; Sonoma de la prestigiosa companyia de dansa contemporània La Veronal, reconeguda a nivell europeu pels seus espectacles; o L'oreneta, un text de Guillem Clua interpretat per Emma Vilarasau i Dafnis Balduz de gran èxit recent a la cartellera barcelonina.

Com a propostes de gran format també s'ha programat la nova producció operística de la Fundació Òpera de Catalunya, amb el Don Giovanni de W.A.Mozart; l'espectacle de la ballarina Sol Picó, Malditas plumas; la presentació del darrer disc del reconegut grup femení de flamenc Las Migas; i Terra Baixa del programa TV3 'El Llop', anunciat fa uns mesos i amb les entrades ja pràcticament exhaurides.
A la sala La Cate, d'altra banda, es veurà l'espectacle sobre intersexualitat Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig del Col·lectiu que no salga de aquí; el musical amb tons de comèdia Mistela Candela Sarsuela, d'Epidèmia Teatre; o l'òpera Orphée & Eurydice amb Fèmina Grup de Cambra, la Coral Joia d’Alella i la Nova Ègara de Terrassa.

En un espai més íntim i reduït, amb el públic dalt de l'escenari del Teatre Municipal el Jardí, s'ha programat l'espectacle teatral Transbord del dramaturg Sebastià Portell, sobre transexualitat. També amb aquest es podran veure els espectacles familiars Tripula dels Farrés Brothers, que es fa dins d'un globus on hi caben menys d'un centenar de persones; La biblioteca de la curiositat infinita de Marga Socias, una instal·lació vinculada al món dels llibres que oferirà diferents passis pe

r a grups de 25 persones durant el primer cap de setmana d'octubre; i Univers d'Engruna Teatre, una proposta per a la primera infància (de 0 a 2 anys) amb una doble sessió d'aforament limitat.
Per als infants la companyia Engruna Teatre també oferirà un altre espectacle, Sopa de pedres, a la sala La Cate el dissabte 24 de setembre que encetarà la nova temporada infantil.

Així mateix, la temporada també compta amb molta presència d'artistes locals com és el cas de la companyia Capaiespasa del clown Ángel Amieva, que estrena l'espectacle Clak!2; l'espectacle de música i dansa del ballarí Carlos Romero, Kabbala; o les noves produccions de les companyies locals Element i La Funcional.

Per la seva banda, La Cate i Joventuts Musicals, així com altres entitats de la ciutat, mantenen la seva programació habitual amb cicles de concerts i propostes teatrals per a grans i petits que es poden consultar a les seves pàgines web.

Per tal que el públic vagi a veure diferents propostes, l’Ajuntament de Figueres una temporada més, ofereix un abonament de 5 espectacles per 60 euros o bé el paquet excel·lent + estrella, que combina dos espectacles per 27 o 24 euros.

Les entrades es posen a la venda demà 8 de setembre de 19 a 21h a la taquilla del Teatre Municipal el Jardí i a partir de les 19:30h al web.

La Biblioteca de Figueres programa activitats al voltant de la lectura, la cultura i l'aprenentatge. Entre aquestes hi podreu trobar presentacions de llibres, clubs de lectura, mostres de manuscrits, llibres antics, recitals poètics, tallers de formació digital, hores del conte, cinema, entre moltes d'altres.

En aquesta temporada tindrà molt de pes la celebració del centenari i hi destaquen les converses entre Joan Fusté i Josep Pla a càrrec de Francesc Montero o sobre els reptes de les biblioteques públiques a càrrec de Carme Fenoll i Ciro Llueca i els records a Joan Guillamet i Gabriel Ferrater.

El Museu de l'Empordà acull aquesta temporada exposicions com Mey Rahola. Desig d'Horitzons, l'exposició organitzada juntament amb el MNAC o Empodaneses 2022. Despertar Els Clàssics. Aíxi com, el cicle de conferències Històries de l'Art. També hi haurà activitats sobre la història de l'art digital i de l'art LGTBIQ+ entre d'altres.

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha volgut destacar "A Figueres comptem amb grans equipaments culturals, com la centenària Biblioteca, el Museu Empordà, la sala La Cate i el Teatre El Jardi, entre d'altres. I també comptem amb un talent de primera, i aquesta programació cultural es centre en aquests eixos, en oferir una oferta cultural de qualitat, a prop de casa, i sempre amb un espai per els artistes locals".

El regidor de Cultura i Turisme, Alfons Martínez, ha emfatitzat "continuem treballant per consolidar una oferta cultural de capital, i és important la consolidació de l'òpera de la dansa i de les diferents propostes escèniques juntament amb les exposicions i les activitats literàries".