Un jove amb discapacitat motriu viu una odissea per poder començar el curs a la UdG

Guiu Serra, veí de Banyoles, no troba la manera d'arribar fins la facultat

Guiu Serra Aurich és un jove de 18 anys de Banyoles (Pla de l'Estany) que aquest any ha de començar el Grau en Filosofia a la Universitat de Girona (UdG) al Campus del Barri Vell. Les classes, que donen inici el proper 28 de setembre, s'han convertit en una cursa de fons per aquest jove que té una discapacitat motriu del 65% i que li és impossible arribar fins a la facultat.

Serra s'ha trobat amb que no té disponible cap combinació de transport públic un cop arriba a Girona provinent del Pla de l'Estany. "La opció més viable és que agafi un taxi", explica en declaracions a El Gerió Digital. Des de Transports Municipals del Gironès (TMG) li han assegurat que és possible trobar un autocar que surt de l'estació d'autobusos fins al campus, però a ell li resulta molt complicat poder-hi arribar pel seu propi peu.

"Els meus pares em poden portar algun dia, però no sempre", confessa l'universitari que ha rebut una trucada de la UdG on li han explicat que el centre li garanteix la mobilitat de portes endins però no tenen cap manera de dur-lo des de la parada de Correus fins a la facultat.

La frustració de Serra es fa palès quan explica com durant la seva etapa a l'institut es desplaçava a classe en bicicleta i ara, "que vaig a la uni i sembla hauria de tenir més autonomia no hi puc arribar". La seva mare, Anna Aurich, confessa que estan vivint una "lluita" per aconseguir que pugui anar a classe; "hem parlat amb Mifas, Multicapacitats, la Creu Roja i la seva resposta és que fins a dia d'avui no havien rebut mai cap petició per arribar a la universitat" però, per contra, sí que contemplen opcions per a estudiants matriculats en centres per a discapacitats.

Els familiars també han contactat amb Benestar Social de la Generalitat que els ha comentat la possibilitat d'aconseguir un assistent però "els tràmits són molt complicats i tot són pegues". De la mateixa manera han sol·licitat una beca de transport per a discapacitats però "només està disponible per a estudiants que van a centres de secundària o de FP".

Aurich explica com el seu fill "no perd el bon humor i les ganes de tirar endavant", el defineix com un jove "molt trempat i bon estudiant" però alhora els molesta com trobar una solució al seu problema sembla que "representa un esforç sobrehumà" per a les administracions. Arran de la denúncia pública que han fet a través de Twitter des de la universitat els han contactat i "sembla que ara tothom es belluga", com per exemple l'associació d'estudiants que els han comentat com tenen un altre cas d'un jove que va en cadira de rodes i tampoc pot arribar al campus.

Malgrat la situació està resultant un "desgast" per a ell i la seva família, es veuen optimistes i creuen que podran trobar una solució.