Mobilitzacions contra les retallades en l'escola pública

Una seixantena de persones han fet una caminada des de Sant Feliu de Guíxols fins a Girona

Les comarques gironines han estat l'escenari aquest dissabte de diverses activitats reivindicatives en suport de l'escola pública. Unes 60 persones han participat en una caminada des de Sant Feliu de Guíxols fins a Girona, mentre desenes de ciutadans han realitzat marxes lentes de cotxes des de Blanes, Lloret, Vidreres, Figueres i la Garrotxa fins a la capital gironina, on centenars de persones s'han concentrat davant la seu del Govern a Girona.

El motiu de totes aquestes protestes és el mateix, mostrar el rebuig de la ciutadania davant les retallades en l'educació pública. Els actes, organitzats pel col·lectiu Edu Marxa, han aplegat sindicats, professors, pares, estudiants i tota mena d'entitats.

La jornada reivindicativa i festiva ha començat ben d'hora, a les sis del mati, quan una trentena de ciutadans - membres de sindicats, professors, pares i estudiants- s'han posat les bambes més còmodes i han sortit de Sant Feliu de Guíxols en direcció a Girona. Durant més de nou hores han estat caminant - passant per diversos municipis com Llagostera i Cassà- fins arribar a la capital gironina. A més, durant tot el matí, centenars de persones han realitzat marxes lentes amb cotxe fins a Girona des de diversos punts de les comarques gironines tals com Vidreres, Blanes, Lloret, Figueres i algunes localitats de la comarca de la Garrotxa.

Aquestes protestes han aplegat gairebé unes 500 persones - membres de l'Edu Marxa, de sindicats, entitats, professors, estudiants o els Minyons de Santa Cristina d'Aro- que finalment s'han trobat en una concentració reivindicativa i festiva davant la seu del Govern de la capital gironina. L'objectiu de totes aquestes protestes era ben clar: mostrar el rebuig de tot el sector de l'ensenyament a les retallades imposades des de l'Estat i el Govern. La massiva concentració ha comptat amb l'animació de diversos grups de música com els Xirois, Percussió Ganxona, ThePinks o Julius Stroemberg i, a l'espera de l'arribada dels companys de Sant Feliu de Guíxols, els participants han realitat tota mena de tallers de pintura, de dansa o fins i tot de cartells amb el lema 'No ens retalleu el futur'.

La jornada també ha comptat amb una "carmanyolada" en protesta per la supressió de les beques menjador, un espectacle de titelles a càrrec de l'entitat 'Som-hi somnis' i la lectura del manifest de la plataforma Edu Marxa en defensa de l'educació pública de qualitat.

"Hem organitzat aquest acte reivindicatiu i festiu a favor de l'escola en català i públcia per fer un crit de protesta en contra les retallades que suposen una pèrdua de la qualitat i afecten a les condicions laborals del professorat", ha assegurat un dels portaveus de l'Edu Marxa anomenat Noel. "La bombolla educativa, com diem sempre, està esclatant lentament i volem posar a sobre la taula el debat de l'educació", ha afegit. Des del col·lectiu asseguren que tothom ha de ser "conscient" que l'educació dels infants és "el màxim tresor" que té la ciutadania catalana. "Amb aquesta protesta conjunta volem recuperar l'educació pública de qualitat", ha assenyalat.

Protestes en contra les retallades estatals i catalanes

En el manifest conjunt que han creat, la plataforma critica que les retallades del govern estatal i català està fent minvar el nombre de professors, provoca la massificació de les aules, està empitjorant les condicions de treball dels docents i perjudica directament als alumnes. "Ens uns moments que hi ha molta pobresa infantil es neguen beques menjador i de llibres de text", ha lamentat el portaveu. A més, segons el col·lectiu, s'han reduït les subvencions a les AMPA, les aportacions a les escoles bressol i les de música i estan augmentant les taxes universitàries.

"Tot està de cap a caiguda i no pensem tirar la tovallola", han assegurat els membres de l'Edu Marxa. En l'escrit, la plataforma defensa que el "diner públic" ha de servir per consolidar l'educació pública i demana la retirada de la LOMCE perquè "atempta" contra tots els principis de l'ensenyament, promou l'exclusió social i fomenta el negoci i la privatització dins l'àmbit educatiu. D'altra banda, exigeixen s'aturin les retallades, que les baixes es cobreixin des del primer dia, es redueixin les ràtios d'alumnat i que el català sigui la llengua vehicular a les escoles del territori.

Possibles tancaments als centres educatius el 25 d'abril

"L'acte de avui ha servit per construir un moviment més unit i connectar amb totes les associacions que defensen l'ensenyament públic català de les comarques gironines", ha afirmat un altre dels portaveus de l'Edu Marxa, Òscar Simón. El membre de l'associació ha assegurat que aquesta jornada de protesta només ha estat el tret de sortida a una sèrie de mobilitzacions que es faran arreu de Catalunya. De moment, Simón ja ha explicat que està previst portar a terme tancaments a tota mena de centres educatius el proper 25 d'abril.

Finalment, l'Edu Marxa també ha volgut mostrar el seu rebuig a la decisió del TSJC que obliga a la introducció del castellà a tota l'aula si un alumne ho demana. "És una gran tonteria, no és aplicable i només portarà conflictes a dins de les classes", ha assegurat Simón. Els membres de la plataforma asseguren que l'escola pública dóna les eines perquè els alumnes tinguin una llengua per comunicar-se. "Jo he après el català a l'escola i és vital que continuï essent així", ha reblat el portaveu.