L’Associació Stop macro parc eòlic marí ha fet arribar a la comissió d’Energia de la Unió Europea encarregada d’organitzar l’European Sustainable Energy Week que se celebrarà a finals de setembre una carta de queixa per haver convidat al consorci Blue Float i Sener amb la intenció d’ exposar el cas “Parc Tramuntana” com a model de bones pràctiques, i per donar detalls del pla d’apropament al territori amb més de 200 reunions amb diferents agents locals, segons consta en la nota de premsa dels promotors.
A banda de la carta, també s’ha adjuntat el manifest de la comunitat científica contrari al macro parc eòlic marí i l’estudi que un grup de científics van publicar recentment recomanant excloure i allunyar els parc eòlics marins de zones protegides de la Mediterrània. El document també s’ha fet arribar a tots els eurodiputats catalans.
En la carta, l’associació manifesta la seva sorpresa i preocupació després d’haver tingut coneixement de la invitació a través de la premsa. L’entitat recorda que “Stop macro parc eòlic marí” es va crear a finals de l’any passat amb l’objectiu de treballar perquè la Costa Brava no es converteixi en un polígon industrial de renovables i reitera que no té cap dubte que el futur són les energies renovables però amb un model descentralitzat, distribuït i amb parcs eòlics amb menys impacte i allunyats d’espais naturals protegits.
En la carta, l’associació manifesta que “des del territori no tenim constància que els promotors hagin celebrat més de 200 reunions amb representants dels agents de la zona; en tot cas, aquestes no s'han acreditat; i, el que és més important, el fet que hagin celebrat reunions en cap cas no suposa que aquestes acabin amb l'acceptació del projecte. Han estat reunions informatives on els promotors han exposat únicament les seves intencions”.
D’altra banda, en el document s’esmenta com a exemple de mala praxis dels promotors que hagin publicat un suposat article científic on tots els autors tenen compromisos econòmics amb ells amagant aquest fet i manifestant enganyosament que no hi ha cap conflicte d’interessos a l’editorial encarregada de la seva publicació, Board of Journal of Marine Science and Engineering (MDPI). Aquest fet també ha estat denunciat per la plataforma als responsables de la publicació del suposat article científic.
L’associació acaba la carta dient que :”com a ciutadans europeus entenem que és un greu error que uns promotors, que no dubten a utilitzar mètodes inadequats per imposar el seu projecte, puguin ser reconeguts com a exemple de “bones pràctiques” per part de la Comissió Europea. L'engany no ha de ser mai un valor i menys rebre un reconeixement. Per això, sol·licitem que es retiri la invitació a BlueFloat Energy i Sener a participar a l'esdeveniment assenyalat ja que la seva manera de procedir es contradiu frontalment amb el model que ha de fer compatible la transició energètica i conservació de la biodiversitat per combatre precisament el canvi climàtic. Si manté el reconeixement, es donaria un missatge totalment equivocat al territori i a la seva ciutadania, i comprometria la credibilitat de la Comissió Europea en aquest assumpte”.