Més de 1.500 explotacions agràries gironines podrien veure's afectades per les retallades del Govern en aquest sector, la denegació de les subvencions dels plans de modernització de l'any passat i la reducció de les ajudes agroambientals. Tal i com ha succeït arreu de Catalunya, una desena de pagesos s'han concentrat davant la seu del Govern a Girona per reclamar al Departament d'Agricultura que aboni els pagaments pendents i "no deixi" penjats als pagesos. "És inadmissible que es deixi amb el cul enlaire a persones emprenedores", ha assegurat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.
Membres del sindicat han traslladat les queixes al director territorial d'Agricultura a Girona. El sindicat d'Unió de Pagesos està convençut que el Departament d'Agricultura del govern de la Generalitat preveu una sèrie de retallades a l'àmbit de les ajudes i subvencions dels plans de modernització que es van demanar l'any 2012. Per aquest motiu, aquest divendres al matí han fet concentracions a diverses capitals catalanes, entre elles Girona, per demanar al Govern que aboni els pagaments pendents que deu al sector i no denegui aquestes ajudes que podrien afectar a un de cada quatre sol·licitants. Aquestes retallades suposarien un cop "molt dur" per als joves agricultors que ja han fet les inversions per modernitzar les seves explotacions comprant maquinària, magatzems o instal·lant nous equipaments.
A la capital gironina, el coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha entrat a la seu de la Generalitat acompanyat de diversos membres per reunir-se amb el director dels Serveis Territorials d'Agricultura a Girona al qual li han presentat un document amb les queixes principals dels pagesos. Entre elles figuren diversos deutes amb el sector agrari com el pla de reconversió de cítrics del 2009, els ajuts a les races autòctones del 2010 o el pla pilot del contracte global d'explotació. D'altra banda, el Govern també deu des de fa dos anys els ajuts a les agrupacions de defensa sanitària i vegetal i a la ramaderia ecològica o a la producció integrada. A més, des del sindicat temen que el Departament d'Agricultura retalli els ajuts que lliure a les assegurances agràries per al 2013 i que es posi en perill la convocatòria del 2014 del Pla de Desenvolupament Rural (PDR). Segons el sindicat, el director s'ha compromès a traslladar les queixes al Departament d'Agricultura i al conseller.
En principi, les retallades en ajudes agroambientals i els plans de millora - tot relacionat amb el PDR - podrien afectar a unes 1.500 explotacions agràries de les comarques gironines. "El conseller d'Agricultura i el propi president de la Generalitat es va comprometre o no deixar penjat el sector i ara sembla que els paraules se les enduu el vent i la realitat és una altra", ha apuntat Caball.
Segons el coordinador nacional del sindicat, és "inadmissible" que el Govern tingui previst "deixar amb el cul enlaire" aquelles persones que van apostar per adequar les seves granges o millorar el benestar dels animals seguint les recomanacions del Departament d'Agricultura. "Se'ls hi va dir que tiressin endavant però ara un de cada quatre pot ser que no rebi la subvenció que se li havia promès i el pagès ja ha fet la inversió", ha assenyalat.
Aquest és el cas d'un pagès gironí, l'Esteve, que té una granja de vaques a Avinyonet de Puigventós i l'any passat va decidir millorar les seves instal·lacions amb una inversió de 90.000 euros. "Vam fer un sobrecost molt gros i esperàvem l'ajuda del Govern però ara sembla que la volen denegar i això ens empastifaria fins al coll", ha explicat. La seva dona, la Rosa, assegura que l'ajuda ascendia fins als 35.000 euros i critica la gestió del Govern. "Ara tot va malament i si ho haguéssim sabut no hauríem mogut tantes tecles, perdut el temps i gastar més del necessari per ajustar-nos i aconseguir la subvenció. Tot són promeses i pocs fets", ha apuntat.
Un sentiment que també té en Francesc, un pagès gironí que va crear l'any passat una granja de pollastres. En el seu cas, l'home es trobava a l'atur i per aconseguir l'ajuda va haver de fer-se autònom. "Vaig tenir un gasto per poder recollir tota la informació i ara he d'assumir totes les despeses i ja tremolo només de saber que no rebré cap ajuda tal i com estava previst", ha explicat. "Hi ha milers d'explotacions catalanes que podrien veure's en perill si els acords no es compleixen", ha apuntat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos. Des del sindicat no descarten noves mobilitzacions fins que el Govern tiri marxa endarrere i no porti a terme aquestes retallades.
Pelegrí respon
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural, Josep Maria Pelegrí, ha assegurat que, des del 5 d'abril, s'han començat a pagar als pagesos els 7,8 MEUR d'ajuts agroambientals de les zones humides i aquest divendres es liquiden els 5,8 MEUR d'ajuts agroambientals a la Producció Integrada. Això, pel que fa als ajuts pendents del 2012.
Josep Maria Pelegrí també ha afirmat que estan analitzant la nova reglamentació de la Unió Europea sobre el PDR per veure si es poden fer ampliacions pel 2014 i que això es faria "establint prioritats en funció de les disponibilitats pressupostàries". També ha assegurat que el departament ha fet un esforç important per complir els acords del PDR actual. En aquest sentit, ha recordat que el pla era per set anys i ja està esgotat, però és durant aquesta darrera etapa quan s'ha executat "fins a un 30% més de l'aprovat per donar les màximes possibilitats al sector".
"Com hem fet des del primer dia, mantenim la mà estesa al sector i la voluntat de diàleg per rebre les seves aportacions i valorar-les", ha explicat el conseller Pelegrí, tot afegint que "es poden pactar les condicions de les noves ordres d'ajut". Ara bé, segons el titular d'Agricultura, el que no es pot exigir ni plantejar és "un escenari de màxims" perquè no afegiran "diners on no n'hi ha". En aquesta línia, ha destacat que "el context i la situació són els que són", que tenen "l'espasa de Damocles del dèficit a sobre" i que s'és víctima de "l'espoli fiscal d'un estat recentralitzador".