Marc Ribas cuina davant unes 400 persones un 'Cim i Tomba' a Tossa de Mar

L'acte ha donat inici a la campanya gastronòmica per atraure visitants al setembre

Poc més de 400 persones han assistit avui a veure com xef Marc Ribas ha elaborat un Cim i Tomba davant dels cuiners de l'associació "Cuina Tradicional Tossenca", en un acte de presentació organitzat per la pròpia associació a Tossa de Mar (Selva).

Aquest acte ha suposat l'inici oficial de la campanya gastronòmica que vol atraure visitants durant el setembre a Tossa. Ribas, que ha estat convidat per l'associació ha fet una explicació de la tradició del plat i del seu procés d'elaboració mentre el preparava en directe, sota l'atenta mirada del president de l'associació Carlus Roca i els cuiners de l'associació.

Un cop finalitzat el plat elaborar pel cuiner, s'ha servit un tast. Aquest constava de diferents "cim i tomba" distribuïts per la carpa que s'ha untat per l'ocasió i que han elaborat i servit els diferents cuiners de l'associació. En menys de 15 minuts s'han esgotat tots els serveis del tast.

Segons Roca, "l'èxit d'aquesta acció ens motiva a continuar treballant per la cuina de qualitat de Tossa. A més per pròximes jornades, haurem de preveure més serveis de tast perquè ningú es quedi sense tastar el nostre plat. Hem de pensar que aquest tast és un reclam extraordinari que anima a la gent a buscar restaurants on s'elabori aquest plat tan especial i autènticament tossenc que és el Cim i Tomba".

Aquest plat té el seu origen en una època en què es navegava a vela o a rem i els pescadors sortien a pescar sabent que haurien de passar moltes hores al mar. Es preparava tradicionalment a bord de les barques d’arrossegament i a les teranyines on sempre portaven un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. Els ingredients que utilitzaven eren bàsicament patates, cebes, alls, tomates, pebrots, oli i peix de la pescada.

En arribar l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades i uns grans d’alls. Hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, entre d'altres), un bon raig d’oli i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid. 

Mentre, agafaven el morter, feien un allioli negat ben abundant, i quan el peix ja era gairebé cuit, el posaven a l’olla i ho acabaven de deixar bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar.

A l’actualitat, els restauradors locals preparen aquesta especialitat local d’una manera més elaborada, doncs cada cuiner l’enriqueix amb el toc personal de la seva pròpia interpretació. Els peixos que s’utilitzen són majoritàriament el rap o el rèmol però també hi ha cuiners que el fan amb bacallà, bastina (rajada), escórpora o altres peixos de carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció.  

Els restaurants de la vila que preparen aquest plat són el Bahía, Can Carlus, Can Pini, Castell Vell, El Petit, l’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria.