Una expedició científica dirigida per l'ICRA estudiarà la destrucció de dipòsits de carboni a Kazakhstan

Ho faran al Mar d'Aral amb el llac assecat més gran del planeta

Una expedició científica dirigida per l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), amb seu a Girona, estudiarà la destrucció de dipòsits de carboni al Mar d'Aral (Kazakhstan), el llac assecat més gran del planeta que pràcticament ha desaparegut i que està considerat com un dels desastres ambientals més greus del segle XX.

El projecte, que rep el nom 'Alter-C' i començarà aquest divendres, durarà vint dies i està finançat per l'Agència Estatal d'Investigació. L'objectiu de la recerca és comprendre com els dipòsits de carboni que es troben als sediments dels llacs s'alliberen quan aquests s'assequen.

I és que el llacs emmagatzemen grans quantitats de carboni orgànic als seus sediments, que proporcionen un servei ecosistèmic fonamental per a la societat: evitar l’emissió de CO2 cap a l'atmosfera. Tanmateix, quan els llacs s’assequen els sediments entren en contacte amb l'oxigen atmosfèric, incrementant l'activitat dels microorganismes que degraden la matèria orgànica. Això fa que el carboni orgànic atrapat als sediments s'alliberi en forma de CO2, destruint aquest embornal o dipòsit de carboni i contribuint al canvi climàtic.

L'investigador de l'Àrea de Recursos i Ecosistemes de l'ICRA, Rafael Marcé, explica que el fet de "conèixer com s'està alliberant a l'atmosfera l'embornal de carboni del Mar d'Aral ens permetrà estimar quin és l'efecte d'aquest procés en les concentracions de CO2 atmosfèriques a escala global, i pot esdevenir un argument molt poderós per recuperar el que havia estat el quart llac més gran del planeta".

L'equip d'investigació es traslladarà a Kazakhstan i, amb l'ajuda logística de l’ONG Aral Tenizi, dedicada a la recuperació i protecció del Mar d'Aral, recorrerà l'antiga llera del llac ara sec i convertida en un desert inhòspit de la mida d'Irlanda, per recollir evidències de l'alliberament de l'embornal de carboni.

Això els portarà a fer un viatge de centenars de kilòmetres des de l'antiga riba del llac que es va començar a assecar a la dècada de 1970, fins al centre del llac, assecat durant la darrera dècada. Durant el trajecte, els investigadors recolliran testimonis de sediments per mesurar el carboni alliberat i mesuraran emissions de CO2 i metà des de la superfície del nou desert.

Al grup també s'hi unirà la documentalista audiovisual i biòloga Laura Carrau, que s'encarregarà de l'enregistrament de material gràfic i audiovisual.