La Festa de la Sal de l'Escala torna en una edició sense restriccions i plena d'activitats

Se celebrarà el cap de setmana del 16, 17 i 18 de setembre

Després de dues edicions marcades per les restriccions vinculades a la pandèmia de la covid-19, aquest 2022 torna a celebrar-se la Festa de la Sal de l'Escala (Alt Empordà) en les condicions habituals i amb activitats especials per celebrar els 25 anys d’aquesta popular festa tradicional.

D’una banda la festa s’inicia el divendres a les 18:30h a l’edifici del Gavià amb la inauguració de l’exposició “25 anys de la Festa de la Sal que es podrà visitar durant els dies de la festa. Tot seguit a les 7 de la tarda es farà l’actuació del cantautor de l’Escala Josep Tero presentant el seu nou disc Fugir i salvar-se, amb el qual celebra els seus 50 anys damunt dels escenaris. Després de l’actuació, es farà el tradicional Cercabars. cercavila de cançons pels bars i tavernes de la Platja amb el Cor Indika de l’Escala.

L’endemà disssabte es faran el gruix de les activitats, al matí amb tallers, visites guiades, concerts a la Punta, cantada de vermut i la Trobada de Barques de Vela Llatina de l’Escala, que aquest any també commemora la seva 25 edició.

A les 11h a l’Alfolí de la Sal - Museu de l’Escala es farà la part més institucional, amb la presentació del 25 aniversari de la Festa de la Sal, a càrrec de Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Joao de Almeida, president del Patrimoni Marítim Europeu (EMH), Davide Gnola, president de l’associació dels Museus Marítims de la Mediterrània (AMMM). En aquest acte es farà lliurament de plaques als alcaldes de l’Escala que han donat suport a la Festa de la Sal durant aquests 25 anys.

Tot seguit es farà la presentació del país i grup convidat a la Festa de la Sal: Sayari Roots of Gipsy(Rajasthan, Índia) amb la presència de l’ambaixador de la India a Espanya, Shri Dinesh K. Patnaik, coincidint amb el 75 aniversari de la independència d’aquest país. Presentació del llibre i vídeo núm.2 de la col·lecció “Música i danses del món. La Festa de la Sal solidària”: Els Gitanos del Rajasthan de l'Índia. Sayari Roots of Gypsy: cultura, música i dansa Kalbeliya.

A partir de les 11h es podran degustar plats mariners a les tavernes de la Riba. A les 17h, com en cada edició, es farà la tradicional Mostra d’oficis mariners i arribada dels vaixells de la sal (pailebot Santa Eulàlia del Museu Marítim de Barcelona i Rafael, de Palamós).

A les 19h l’intercanvi de danses amb l’ofrena de sal del Rajasthan (Índia) Sayari Roots of Gypsy (Rajasthan, Índia), Ball de la Mainada i Esbart la Farandola (del CER l’Escala), amb acompanyament musical de Tres de Ronda.

A les 20:30h, danses ancestrals de l’Escala: Ball de Nyacres, la Farandola i l’espectacular ball del Drac a la platja, que aquest any com a novetat es ballarà a la sorra de la platja, tal com es feia antigament, precedit per tres flamarades des del Gavià per donar més rellevància a aquesta dansa ancestral de l’Escala i el seu símbol: el foc. Seguidament es farà l’arribada de les barques amb les veles il·luminades. Es tancarà la diada amb el concert de fi de festa a la Punta a càrrec del gitano Petitet i grups de rumba catalana.

L’endemà diumenge 18 cal destacar, a més de visites guiades a espais vinculats amb la pesca i la salaó i de sortides amb el vaixell Rafael, l’homenatge a l’últim barriler de l’Escala, Sebastià Callol Tianet. Es farà la presentació del llibre núm.2 de la col·lecció “Els oficis de la Festa de la Sal”: EL BARRILER, a càrrec de Josep Bofill, alcalde de l’Escala, Gustau Molas, president de l'Associació Cultural Joan Amades i Lurdes Boix, directora del Museu de l’Escala.