Capturen 75 coipús al Baix Ter, una espècie invasora que malmet arrossars i plantes

Acció Climàtica està preparant un pla de xoc específic per controlar aquesta espècie invasora

El coipú (Myocastor coypus), un rosegador originari de la Patagònia, és una espècie exòtica catalogada invasora perquè causa danys a l'agricultura i a flora autòctona. El Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter, zona afectada per la presència de l'espècie, fa campanyes de control de la població per mantenir-la a baixa densitat i evitar danys més greus i perjudicis a la biodiversitat d'una zona protegida.

Des de principis d'any, han capturat 60 coipús al parc, sobretot a les Basses d'en Coll, pels danys a cultius d'arròs, i el Agents Rurals n'han retirat 15 més a Palau-sator per protegir-hi una nova plantació de llinassa, una planta amenaçada. Acció Climàtica està preparant un pla de xoc específic per controlar l'espècie invasora.

El coipú és un mamífer rosegador gran i robust, pot arribar a pesar fins a 10 quilos i es reprodueix amb facilitat. Es caracteritza per les seves incisives, de color taronja i molt desenvolupades, i per la seva voracitat. Sembla un creuament entre una rata i una llúdriga i s'inclou dins el catàleg d'espècies invasores perquè pot comprometre l'hàbitat fluvial.

La seva alimentació causa danys importants a moltes espècies vegetals aquàtiques, als prats, als cultius i les hortes que hi ha prop de l'aigua tant per la seva alimentació com perquè l'activitat excavadora per a la construcció dels caus pot provocar l'alteració de les vores dels rius i canals de drenatge, amb la desestabilització de les ribes. A més, també redueixen les àrees de nidificació de les aus aquàtiques.

A Catalunya, la presència constant del coipú es va detectar per primera vegada el 2012. Va arribar-hi procedent de França, on se'l criava per a la indústria pelletera. Abans, se n'havia vist algun exemplar a la Cerdanya però les primeres cites regulars d'aquest rosegador van ser a l'Alt Empordà. A partir d'aquí, aquesta espècie invasora es va establir als Aiguamolls i va començar a estendre's pel territori, colonitzant rius com la Muga, el Ter i el Fluvià, arribant també fins a la Selva i al Ripollès.

Aquest any, han detectat que la població de coipús ha malmès cultius d'arròs a la zona del Baix Ter i, també, una plantació de llinassa (Butomus umbellatus), una planta amenaçada. Fins ara, les campanyes de control del coipú per mantenir la població en baixa densitat i evitar danys més greus tant al parc natural com a la plana agrícola de l'Empordà s'ha saldat amb la captura i retirada d'uns 75 exemplars (60 al parc i 15 més capturats pels Agents Rurals a l'entorn de la plantació). A més, també han tancat amb malla cinegètica el cultiu de llinassa perquè els coipús el devoraven.

En aquest sentit, una de les darreres mesures adoptades és la utilització de trampes i n'han col·locat deu a l'entorn de les Basses d'en Coll a Pals i també a Palau-sator.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està preparant un Pla de xoc específic de control d'aquesta espècie invasora que s'ha de presentar properament per donar continuïtat i enfortir les mesures s'apliquen fins ara.