Detingut a Riells i Viabrea un home acusat de vendre catalitzadors robats a l'Aragó

La Guàrdia Civil ha arrestat dues persones més al municipi de Tauste

L'Equip Territorial de Policia Judicial i Equip Roca de la Guàrdia Civil han dut a terme una investigació que s'ha saldat amb la detenció de tres persones com a presumptes autors de 14 delictes de robatori de catalitzadors i una tercera per delicte continuat de receptació. Un dels detinguts és un veí de Riells i Viabrea (Selva), de 33 anys, que emmagatzemava els catalitzadors robats per a la seva posterior venda.

Arran de detectar-se, durant el mes d'abril, un augment de sostraccions de catalitzadors en vehicles estacionats a la via pública, l'Equip Territorial de Policia Judicial i Equip Roca de la Guàrdia Civil de Saragossa va iniciar la denominada operació Confractus per aclarir els fets. En el decurs de la investigació, els especialistes van comprovar que la sostracció dels catalitzadors es feia en vehicles de més de 15 anys d'antiguitat, mitjançant un tall mecànic. Igualment, es va aconseguir la descripció física dels possibles autors, així com les característiques de dos vehicles que poguessin estar relacionats amb aquests fets.

Després de l'anàlisi de les informacions rebudes en les corresponents denúncies, els especialistes van aconseguir determinar que els dos vehicles havien estat observats a Utebo, Cuarte de Huerva i La Puebla de Alfinden, localitats on s'havien comès els robatoris.

Després de contrastar aquestes dades amb Policia Nacional, la Policia Foral de Navarra i Policies Locals, es van obtenir coincidències amb fets de similars característiques ocorreguts tant a la capital aragonesa, com a Estella i Pamplona (Navarra). Seguint amb la investigació, la Guàrdia Civil va aconseguir la identitat dels possibles autors, així com que aquests podrien residir a Tauste (Aragó) comprovant també que, després de sostreure els catalitzadors, els enviaven dies després a un receptador a través d'empreses de missatgeria, canviant en cadascun tant els noms com les franquícies utilitzades, cosa que dificultava la tasca policial.

Després de gestions realitzades amb aquestes empreses, la Guàrdia Civil va aconseguir la identitat del possible receptor, així com que aquest residia a la província de Barcelona i que havia rebut en quatre mesos una vintena d'enviaments realitzats pels sospitosos de Tauste, en què el remitent hauria cobrat per avançat 2.500 euros entre els mesos d'abril i juliol. Igualment, es va verificar que els investigats solien desplaçar-se a Barcelona almenys una vegada al mes, a fi de cobrar els diners que els quedaven pendents, localitzant també enviaments de diners a l'estranger que sobrepassaven els 4.000 euros.

Després de la identificació del receptor, la Guàrdia Civil va localitzar diversos anuncis en pàgines de segona mà en què figurava l'investigat, detectant vendes a centres de reciclatge del seu entorn on hauria obtingut un benefici superior als 20.000 euros els últims quatre mesos.

Per aquests fets, el dia 1 d'agost va ser detingut a Riells i Viabrea l'home de 33 anys, com a presumpte autor d'un delicte continuat de receptació i al qual van ser intervinguts un total de 30 catalitzadors i, en dies posteriors, dos homes moldaus de 22 i 34 anys i veïns de Tauste, als quals se'ls imputa com a presumptes autors de 14 delictes de robatori amb força comesos a Saragossa i la Comunitat Foral de Navarra.

La investigació continua oberta per aclarir la procedència de la resta de catalitzadors, i no es descarta la imputació de nous delictes de robatori de catalitzadors.