Sant Antoni de Calonge: independència autonòmica i independència local

A les 12 del migdia ja han exercit el seu dret a vot, un 8% del cens

Un total de nou municipis de cinc comarques gironines sotmeten aquest diumenge a votació la independència de Catalunya. Es tracta de les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, la Cerdanya, el Ripollès i la Selva, i significa que uns 17.000 gironins tenen dret a vot.

El municipi amb més població cridada a les urnes de la demarcació de Girona és Sant Antoni de Calonge. Precisament, una part d'aquest municipi no només demana la independència de Catalunya sinó també que Sant Antoni s'independitzi de Calonge. Es tracta de la plataforma Sant Antoni Independent. El seu president, Pere Costa, destaca la sensació 'agredolça' d'aquestes consultes, ja que com diuen 'estem d'acord amb la independència de Catalunya, però creiem que el món local també s'ho mereix'. Segons explica Costa, volen recuperar la independència que van tenir entre els anys 1936 i 1939.

Costa destaca que van fer un referèndum recollint signatures davant de notari, i un 60% de la gent de Sant Antoni va a signar a favor d'independitzar-se de Calonge. Tot i això, destaca, 'no va servir per a res'. El president de Sant Antoni Independent explica que primer s'haurien de solucionar els 'problemes' locals i després els globals.

En la jornada d'aquest diumenge a Sant Antoni de Calonge s'ha viscut un clima tens entre els organitzadors de la consulta i els membres de la plataforma Sant Antoni Independent. Des de l'organització, expliquen que aquesta jornada és de la societat civil i que no s'ha de 'polititzar'. Però des de la plataforma destaquen que tenen dret a voler tornar a ser independents, i que per això hi treballen des de fa més de 20 anys.

Un nucli molt dispers

Des de l'organització de les consultes de Sant Antoni de Calonge creuen que la participació serà baixa, ja que el nucli de la població és 'molt dispers'. Segons explica Joan Garcia, membre de l'organització, hi ha 34 urbanitzacions, dos nuclis municipals i aquesta constitució de la localitat fa que sigui molt difícil arribar a tota la gent. A més, Garcia també destaca que hi ha molts estrangers i que aquest col·lectiu no 'vota gaire'.

Tot i que aquest col·lectiu no voti gaire, Christian Vermot, un francès que fa deu anys que viu al municipi, sí que ha anat a votar perquè, segons diu, 'és molt important que ho fem i que formem part de la vida de Catalunya'.

6% de vot anticipat

El vot anticipat a Sant Antoni de Calonge ha superat el 6% sobre el cens de 9.077 persones, cosa que significa que uns 600 veïns ja havien exercit el seu dret a vot fins aquest diumenge. A les dotze del migdia, la participació rondava al 8%, amb més de 800 vots a les urnes.

Suport de la consellera Capdevila

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, s'ha deixat veure pel municipi del Baix Empordà, per donar suport, segons ha dit, als organitzadors de la consulta per la independència. Capdevila ha destacat la feina de la 'societat civil' ja que els organitzadors han invertit moltes hores i per això ha volgut mostrar el seu suport. Segons ha explicat la consellera, el procés de les consultes sobiranistes està canviant la 'fisonomia' de Catalunya i també el pensament de moltes persones ja que, segons Capdevila, cada vegada hi ha més gent que està a favor de la independència.

La consellera d'Acció Social també ha destacat que les consultes han contribuït de 'gran manera' que es parli de la independència i sobretot que la gent prengui aquesta opció com un futur possible de Catalunya. A més, Capdevila ha ressaltat que les consultes estan provocant canvis 'importants' a nivell social.