Catalunya decideix de nou en una jornada on el 'no' a la indepèndencia podria guanyar

En total hi ha 500.000 catalans cridats a votar

490.000 catalans podran votar aquest diumenge –un dia abans de la reunió del TC que ha de tornar a debatre la sentència de l'Estatut i també els recursos de súplica de la Generalitat- en aquesta nova onada de consultes simbòliques per pronunciar-se a favor o en contra de la independència. Com sempre, hi podran votar les persones de més de 16 anys que puguin acreditar que estan empadronades en algun dels 46 municipis on es faran.

Gairebé el 50% de la població amb dret a vot es concentra als cinc municipis del Baix Llobregat, entre els que hi figura Sant Feliu de Llobregat, amb 38.000 persones amb dret a vot. Precisament, a Sant Feliu de Llobregat la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència hi ha establert la central de dades nacional. La Coordinadora vol, d'aquesta manera, posar en valor la implicació d'un territori tradicionalment distanciat del moviment d'autodeterminació.

Al Baix Llobregat també es faran consultes a Cornellà de Llobregat -on va ser alcalde l'actual president de la Generalitat, José Montilla- (73.000 persones amb dret a vot); Sant Boi de Llobregat (69.000); Esplugues (40.000) i Olesa (18.000). Al Baix Llobregat entitats com la Federació d'Associacions de Veïns de Cornellà han fet campanya cridant a votar contra de la independència.

Pel portaveu de la Coordinadora Uriel Bertran amb la celebració de consultes al Baix Llobregat s'ha 'dinamitat el cinturó roig', on 'semblava que era impossible que penetrés el debat sobre l'autodeterminació'. En definitiva, una jornada amb 'caràcter metropolità' i 'baixllobregatí'.

100.000 mataronins

La ciutat amb més població amb dret a vot, però, és la capital del Maresme, Mataró, on poc més de 100.000 persones estan cridades a les urnes. En el cas de Mataró, l'organització de la consulta l'ha assumit el jurista Alfons López Tena al marge de la Coordinadora Nacional. D'entrada, l'entitat Mataró Decideix ha explicat que la capital del Maresme ha registrat un vot anticipat que supera el 12%, una xifra fins ara significativament superior a la de ciutats de dimensions similars on s'ha fet la consulta.

A Mataró hi ha situat el seu centre d'operacions la plataforma de càrrecs electes per l'autodeterminació 'Decidim.cat' i hi faran les valoracions els representants dels partits. En aquest sentit, valorarà els resultats per ERC el seu president, Joan Puigcercós, i per CDC el seu secretari general adjunt, Felip Puig. També hi faran valoracions al llarg de la jornada diversos representants de partits, sindicats, organitzacions juvenils i entitats culturals. Dirigents d'ERC i CDC també recorreran el territori diumenge per donar suport a les consultes.

A l'altre extrem, Sobremunt (Osona) és el municipi més petit d'aquesta onada de consultes, amb només 77 persones majors de 16 anys empadronades que tindran dret a vot, seguit per la Morera del Montsant (Priorat), 134 persones, i Mont-ral, (Alt Camp) amb 185. A banda de Mataró, una altra capital de comarca, Falset (Priorat), també hi decidiran 2.400 veïns.

315 urnes, 140 col·legis

En els 46 municipis que sotmetran a votació la sobirania catalana hi haurà repartides 315 urnes instal·lades en 140 col·legis electorals. Capitals de comarca com Mataró o Falset celebraran consulta per a la l'autodeterminació.

Entre les personalitats que han manifestat la seva intenció de participar en la jornada electoral destaca el conseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, veí de Cerdanyola.

5.000 voluntaris i observadors internacionals

D'altra banda, uns 5.000 voluntaris col·laboraran pel correcte desenvolupament de la jornada, que comptarà, com en les convocatòries anteriors, amb la presència d'observadors internacionals. Un d'ells és el lingüista nordamericà d'origen gal·lès Meic Dalger, que recorrerà bàsicament localitats de les Terres de l'Ebre, com Garcia o Móra la Nova. L'altre és l'actor gallec afincat a Madrid, Javier Gutiérrez, que ha intervingut a sèries de televisió com 'Los Serrano' o 'Aguila Roja' i a pel·lícules com 'Días de Fútbol' o 'El otro lado de la cama'.

Després d'aquesta quarta onada de consultes sobre la independència, un total de 3 milions de catalans ja hauran tingut ocasió de votar sobre la necessitat de crear un estat català. El suport a la independència ha estat superior al 93%, i suma 476.000 vots. Després d'aquesta onada de referèndums simbòlics els promotors de les consultes encarar el repte del de Barcelona, previst pel 10 d'abril del 2011.