Càrnies Vilaró presenta un ERO temporal a les plantes de Sils i Mollerussa un màxim de quatre mesos

La mesura afectarà a un total de 250 treballadors gironins

Segons han explicat des del comitè d'empresa de la planta de Sils, on hi treballen uns 250 treballadors, l'empresa ja els va explicar aquesta possibilitat després de conèixer que havien sol·licitat el concurs de creditors. L'ERO es va aprovar el 6 d'abril passat per un període màxim de quatre mesos. 'La intenció de l'empresa és no arribar als dotze mesos'. Els treballadors de les dues plantes aniran a l'atur de forma rotativa, en funció de la producció i sense que l'activitat quedi interrompuda. Des del comitè gironí es valora de forma positiva aquesta mesura ja que permet que l'empresa pugui tirar endavant, sense prescindir de cap lloc de treball.

L'empresa argumenta problemes de liquiditat que fan que no puguin pagar als proveïdors, en no poder accedir als crèdits dels bancs, i com que no poden comprar matèria prima, la producció també ha minvat de forma dràstica. Així, si abans mataven uns 5.000 porcs diaris ara la xifra s'ha reduït a uns 1.500. 'Ara tot es compra al comptat', expliquen des del comitè. El febrer passat, l'empresa ja va obligar als seus treballadors a agafar vacances forçades a l'espera que es formalitzés l'expedient de regulació.

Càrnies Vilaró té presència en una vintena de països i havia desenvolupat una expansió important en els últims anys. A finals del 2008, va invertir més de 7 MEUR per la compra de l'escorxador de la firma Primayor a Mollerussa i l'any passat va obrir a Salt la primera botiga de comerç al detall amb productes carnis i d'alimentació amb la idea d'obrir-ne una desena en tres anys. És una de les principals empreses càrnies estatals, la segona en volum d'exportació, i es dedica al sacrifici i a l'especejament de porcí. La major part de la producció es destina a l'estranger. Exporta habitualment a França, Anglaterra, Alemanya, Grècia, Polònia o Suècia i també arriba a Rússia, Filipines o els Estats Units.