Rebombori a les xarxes per unes piulades del regidor de Cultura de Banyoles

Miquel Cuenca reflexionava sobre la llei trans i la teoria queer

La comunitat LGTBIQ+ s'ha remogut incòmoda i molesta per unes piulades que va protagonitzar el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany), Miquel Cuenca, que es mostrava en desacord amb la "llei trans" i la "teoria queer". El rebuig a les seves declaracions ha arribat fins al punt que les JERC han reclamat la seva dimissió.

La polèmica es va iniciar el 5 d'agost quan el regidor va publicar dues piulades. La primera parlava sobre la llei trans i resava: "Si els ciutadans coneixessin les salvatjades que preveu la llei trans hi hauria una autèntica revolta en contra... #NoLleiTrans #StopDeliriTrans" (dixit). En la segona recomanava un llibre sobre la teoria queer titulat "Nadie nace en un cuerpo equivocado: éxito y miseria de la identidad de género", escrit per José Errasti i Marino Pérez, del qual en va destacar que aquest era "un llibre imprescindible per rebatre aquesta ideologia tan retrògrada, sexista i neoliberal que és la teoria queer, tot combatent-la amb les armes que menys resisteix: els arguments científics i racionals. Especialment necessari ara davant la barbaritat anomenada llei trans".

A partir d'aquí els usuaris de Twitter van reaccionar en contra d'aquestes declaracions fins al punt que Cuenca es va veure obligat a esborrar les polèmiques declaracions per les reaccions que obtenia i perquè fins i tot va arribar a rebre amenaces. 

Ahir el regidor va penjar un comunicat al seu perfil de Twitter on va voler deixar clar que en "cap moment" es va pronunciar "contra les persones transsexuals o transgènere ni els seus drets" i reconeixia l'error d'haver "tocat una qüestió tan delicada, complexa i sensible a través d'un espai com les xarxes socials, que per la seva naturalesa no permeten debats en profunditat ni matisos". Cuenca va voler deixar clar que el seu missatge era només una recomanació literària d'una publicació que era crítica amb la teoria queer i la llei trans, "però sembla que qualsevol discrepància respecte d'aquesta teoria o projecte de llei mereixi automàticament l'acusació de transfòbia", es lamentava el regidor.

Finalment ha recordat que l'equip de govern de l'Ajuntament de Banyoles sempre ha fet costat i donat suport al col·lectiu LGTBIQ+ i que "això no representa cap contradicció amb el fet que jo, que no estic afiliat a cap partit, expressi una opinió personal qüestionant una teoria i un projecte de llei".

Cuenca es mantindrà en el càrrec mentre que la resta de l'equip de govern li donen tot el suport.