El Mas Bellsolà quedarà fora de l'àmbit del nou Trueta i no caldrà enderrocar-lo

La propietària anuncia un "principi d'acord" amb l'Ajuntament per salvar-lo

La polèmica per la possible expropiació i enderroc d'una masia a Girona per a la construcció del nou hospital Josep Trueta i el Campus de Salut podria tenir un final feliç segons va explicar ahir la propietària del mas, Olga Bellsolà, que parlaria d'un "principi d'acord" amb l'Ajuntament de Girona per a la preservació de la masia, que finalment quedaria fora de l'àmbit hospitalari.

Assegura desconèixer els motius reals que han empès el consistori a modificar l'emplaçament, debatent-se entre "la pressió mediàtica" o el fet que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), "no els permetrà construir part de l'hospital en una zona inundable". Sigui com sigui, l'equipament es podria desplaçar i permetria salvar el Mas Bellsolà, on hi resideixen la seva família des de fa més de dos segles.

Amb tot, aquest moviment no afectaria la masia però sí que seguirien dins l'àmbit d'actuació el restaurant i l'aparcament de camions situat just al costat, per la qual cosa caldrà seguir negociant l'afectació i les possibles expropiacions que se'n derivin del sector Marroc.

El nou hospital s'estima que podria tenir 100.000 metres quadrats, tot i que la superfície definitiva no se sabrà fins que el Departament de Salut tanqui la redacció del pla funcional. Aquest document ha de dissenyar quins serveis s'ofereixen a l'hospital i quins espais es necessitaran.

Malgrat tot, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preveia l'any passat que el nou hospital costarà més de 400 milions d'euros. 300 d'ells serien per la construcció i els 100 restants són per equipar l'edifici amb el material corresponent. Quan el pla funcional estigui enllestit es preveu poder licitar la redacció del projecte, que tindrà un cost d'entre 15 i 20 milions d'euros. Argimon, però, va advertir que no es licitarà el projecte fins que els ajuntaments de Girona i Salt hagin fet la cessió dels terrenys.

Aquest procés de licitació i redacció havia de durar uns 24 mesos. Quan el projecte estigui enllestit, el Departament preveu licitar les obres de construcció i uns nou mesos després haurien de començar a treballar en el nou hospital per tenir-lo acabar tres anys després. L'equipació de l'hospital, però, durarà un any més i això porta a la inauguració final de l'hospital al 2028. Ara però, amb aquest enrenou amb el Mas Bellsolà, el nou hospital podria no seria una realitat fins més tard.