L'expropiació d'una masia frena la construcció del nou Trueta

Una família on hi viu des de fa més de 200 anys es nega a abandonar casa seva

El nou Hospital Josep Trueta de Salt i Girona podria no ser una realitat el 2028 tal i com s'havia programat per un entrebanc en les expropiacions d'una finca a tocar el polígon Mas Xirgu de la capital. La família Bellsolà, propietària d'un mas ubicat en una zona que formarà part del futur centre mèdic es nega a abandonar la llar on hi han estat vivint durant més de dos segles després que l'Ajuntament de Girona els ha advertit que havien de marxar. Així ho van explicar a l'exdegà de Medicina de la Universitat de Girona (UdG) i responsable del servei de cardiologia del Trueta, Ramon Brugada, que ho ha plasmat en un fil de Twitter.

Els familiars, profundament indignats, van rebre la notificació de que les seves propietats serien expropiades i enderrocades el 8 d'octubre de l'any passat. Aquesta és una opció que no contemplen de cap manera i la qüestió podria arribar als jutjats, allargant el procés de reparcel·lació per aquestes finques on també en quedarà afectat una masia (actualment és un restaurant) i un aparcament de camions. Tots ells han de desaparèixer per a permetre la construcció de tres edificis de consultes externes i un centre d’innovació del parc biomèdic.

El regidor d'Urbanisme, Lluís Martí, assegura que en el procés de reparcel·lació "cap dels propietaris hi perdrà, ja que hi haurà repartiment de càrregues i beneficis", però això no sembla convèncer els amos de la masia.

El nou hospital s'estima que podria tenir 100.000 metres quadrats, tot i que la superfície definitiva no se sabrà fins que el Departament de Salut tanqui la redacció del pla funcional. Aquest document ha de dissenyar quins serveis s'ofereixen a l'hospital i quins espais es necessitaran.

Malgrat tot, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preveia l'any passat que el nou hospital costarà més de 400 milions d'euros. 300 d'ells serien per la construcció i els 100 restants són per equipar l'edifici amb el material corresponent. Quan el pla funcional estigui enllestit es preveu poder licitar la redacció del projecte, que tindrà un cost d'entre 15 i 20 milions d'euros. Argimon, però, va advertir que no es licitarà el projecte fins que els ajuntaments de Girona i Salt hagin fet la cessió dels terrenys.

Aquest procés de licitació i redacció havia de durar uns 24 mesos. Quan el projecte estigui enllestit, el Departament preveu licitar les obres de construcció i uns nou mesos després haurien de començar a treballar en el nou hospital per tenir-lo acabar tres anys després. L'equipació de l'hospital, però, durarà un any més i això porta a la inauguració final de l'hospital al 2028. Ara però, amb aquest entrebanc legal, el nou hospital podria no seria una realitat fins més tard.