El Gremi de Llibreters estima que la facturació de 2022 podria superar la de 2019

Del Arco creu que el context econòmic fa impossible equiparar les vendes de llibres de 2020 i 2021

El president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Èric del Arco, ha pronosticat que la facturació del sector el 2022 podria ser millor que la de 2019. En una entrevista Del Arco ha explicat que la facturació de 2020 i 2021 no pot ser una “referència” pel gran creixement en vendes que es va produir durant la pandèmia i per l’actual context econòmic. Per això ha argumentat que cal emmirallar-se amb el 2019. Com a conseqüència de la inflació i el context econòmic ha apuntat que no es podran repetir unes vendes com les de l’any passat. “Baixaran respecte les de 2021 però estarem en valors per sobre de les de 2019”, ha assenyalat.

Èric del Arco ha assumit la màxima responsabilitat del Gremi de Llibreters tot just fa dos mesos. La prioritat de la nova junta és millorar la comunicació interna i externa del col·lectiu per generar un millor “sentiment de pertinença” entre els agremiats i treballar per una política “justa” de descomptes dels proveïdors cap a les llibreries.

Del Arco ha reivindicat les llibreries com un element de “difusió cultural”. “Hem d’aconseguir que tot el que fem com a llibreters arribi a totes les llibreries”, ha argumentat.

El president del gremi no creu que a Catalunya es publiqui massa llibres i ha considerat que les llibreries compaginen correctament el gran nombre de novetats amb la venta “molt alta” de fons de llibres. “La venda del fons és molt més important. Això fa que tot i que hi hagi moltes novetats, el llibre que genera supervivència i que fa que les editorials amb bons fons tinguin possibilitats és el fons”, ha destacat.

Del Arco ha explicat que el fons de les llibreries “es renova sol” a partir d’una selecció natural de cada establiment entre el què compra la gent i el criteri de cada llibreter.

Preguntat sobre l’afectació de plataformes com Amazon, Del Arco ha apuntat que si les llibreries “fan bé la feina” aquesta afectació és baixa. “Són canals diferents, per a públics diferents”, ha destacat. “Comprar a Amazon et dona un resultat immediat però no tota la satisfacció que algunes persones busquen”, ha analitzat. “Tenim espai, lloc i funcionarem durant temps perquè som el puntal del llibre”, ha exposat.

Ajuts de Sant Jordi

El Gremi de Llibreters es mostra “satisfet per la rapidesa en com s’han tramitat els ajuts” per la pèrdua d’estoc pels ruixats de la passada Diada de Sant Jordi. “La conselleria de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona han reaccionat molt ràpid. S’han demanat els ajuts i estem en tràmits perquè s’atorguin”, ha comentat. El president ha celebrat que l’administració hagi gestionat un ajut nascut el 23 d’abril i que a finals de juliol ja estigui el procés atorgat i falti acabar el procediment. “Ha funcionat molt ràpid”, ha aplaudit.

Sobre les relació amb les administracions públiques, Del Arco ha celebrat que tinguin “les portes obertes per parlar del què passa”. Això sí, ha reclamat que els escoltin sempre i que els facin cas quan manifesten que a més a més d’un negoci són un element cultural de les ciutats. De la relació amb la resta de llibreries, ha dit que cal que la comunicació flueixi i que quan qualsevol agremiat hagi de traslladar qualsevol qüestió, ho faci. “Que no hi hagi malentesos”, ha demanat.