La recuperació del Club Med acabarà a la tardor però a l'estiu ja es faran visites guiades

L'antic complex hoteler comptava amb més de 400 bungalous construïts damunt les roques

Després de gairebé un any d'ençà que es van començar a enderrocar els primers bungalous, el paisatge del Paratge de Tudela ha canviat radicalment. Allà on abans s'aixecava l'antiga ciutat de vacances, ara la pedra i el vent tornen a ser els protagonistes. La recuperació ambiental de l'indret encara ja la recta final, i ara les tasques se centren en la construcció dels itineraris i els miradors que permetran obrir l'espai a la visita pública.

En total, s'hauran tret del paratge uns 35.000 metres cúbics de runa. Segons les previsions dels responsables de l'obra, es preveu que l'obra civil acabi a l'agost i que la recuperació ambiental de l'antic Club Med sigui una realitat a la tardor. Es continuaran fent, aleshores, accions puntuals per continuar retirant la flora invasora de l'indret i replantar-hi espècies autòctones.

Les tasques per construir els itineraris tenen dues parts diferenciades. Per una banda, la zona d'aparcament i, per l'altra, tota la part que ocupaven els antics bungalous. L'espai d'aparcament estarà format per diferents monticles de terra, que minimitzaran l'impacte visual dels vehicles.

A més, també se'n reduirà la capacitat que tenia anteriorment. Es passarà d'un espai per a 200 vehicles a un doble aparcament regulable de 55 vehicles, permanentment, i de 72 vehicles més temporalment.

Pel que fa a la xarxa d'itineraris, aquesta s'està aixecant a partir d'un eix troncal, que aprofita el camí que menava anteriorment als diferents bungalous. Les obres reduiran l'antiga amplada del camí (que passarà a tenir uns tres metres) i, per aquest tram asfaltat, només es permetrà la circulació dels serveis de gestió i vigilància del parc natural.

Camins secundaris

Aquest eix principal tindrà uns dos quilòmetres de llargada, i des d'aquest, sortiran els diferents camins secundaris que portaran als diferents miradors (i que estaran empedrats o, simplement, se senyalitzaran amb tanques). En total, a l'antic paratge del Club Med hi haurà sis miradors o punts d'informació (el del Camell, el de l'antic dispensari, el de l'illa Portaló, el de Punta d'en Pamperris, el de la riera de Francalús i el de cala Culip).

En alguns dels miradors, a més, es col·locaran faristols d'acer on hi haurà troquelada la silueta de les formacions rocoses més emblemàtiques, amb la intenció que els futurs visitants les identifiquin. Tot i que el paratge encara estigui tancat al públic, aquest estiu ja es portaran a terme visites guiades, que es faran com a prova pilot per veure de quina manera els visitants s'adapten als diferents itineraris.

'S'habilitaran uns punts determinats perquè en cap moment s'interfereixi l'obra; hem de ser conscients que estarà limitat, perquè és una zona d'obres i hi ha maquinària', ha ressaltat Francesc Baltasar. Aquestes visites s'organitzaran directament des del mateix Parc Natural del Cap de Creus. En cap cas, però, es podrà accedir al paratge a títol particular.

Vent, sol i aigua

En total, els treballs per recuperar ambientalment el paratge i enderrocar els bungalous hauran tingut un cost de 7 milions d'euros (MEUR). D'aquests, 4 els ha pagat la Generalitat i la resta, l'Estat. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, que aquest migdia ha visitat l'indret, ha dit que els treballs han aconseguit 'la filosofia de fons que tenien; és a dir, que el paratge retorni a l'estat en què es trobava abans de la urbanització del Club Med'.

El conseller també ha puntualitzat que l'indret també ajudarà per ell mateix a recuperar la situació anterior. 'L'acció del vent, del sol, la força de l'aigua i la mateixa característica de les roques regeneraran per elles mateixes la situació anterior', ha ressaltat Francesc Baltasar.