Endesa obre 102 expedients per frau elèctric a les comarques gironines en quatre anys

La problemàtica sorgeix arran de les plantacions de marihuana

Els casos de frau elèctric vinculats a plantacions de marihuana s'han duplicat en els darrers quatre anys. Endesa va tancar l'any passat 684 expedients de frau vinculats a les plantacions de marihuana localitzades a l'interior d'habitatges o edificis, el doble que el 2018, dels quals 104 han tingut lloc a la demarcació de Girona.

Aquesta xifra suposa una mitjana de gairebé dues connexions il·legals per al cultiu de cànnabis destapades al dia i fa palès un problema creixent a moltes localitats del nostre país, que afecta la seguretat dels veïns, la qualitat del subministrament elèctric i la convivència ciutadana.

L'energia recuperada el 2021 per e-distribución, la filial de xarxes d'Endesa, en els fraus vinculats al cultiu de plantes de cànnabis va assolir els 119,37 milions de kWh, l'equivalent al consum anual de més de 34.000 llars d’electrificació mitjana. A les comarques gironines s'han recuperat 15,47 GWh. Aquesta quantitat d'electricitat representa, a Catalunya, el 27 % del total de l'energia recuperada el darrer any per Endesa en el conjunt de fraus detectats, un percentatge superior al de la resta de l’estat on l’energia recuperada per connexions irregulars associades a plantacions representa un 20%.

S’ha de tenir en compte, però, que aquestes xifres corresponen tan sols als fraus que han estat detectats i desconnectats. La magnitud del problema és molt més gran.  Les estimacions indiquen que el consum elèctric de les plantacions de marihuana a Espanya assoliria 1,5 TWh, una xifra equivalent a la demanda d'electricitat de Palma de Mallorca en un any.

Risc pels veïns

"El frau elèctric suposa un perjudici per a tota la societat, ja que es tradueix en un increment de la factura elèctrica del conjunt dels consumidors i posa en risc tant la seguretat com la qualitat del subministrament de la resta d'usuaris. Però, per damunt de tot, les connexions irregulars i manipulacions de la instal·lació elèctrica impliquen riscos importants per a la salut de la persona que les realitza i de les que l'envolten, ja que poden provocar incendis, electrocucions i descàrregues elèctriques", assenyala José Manuel Revuelta, director general d'Infraestructura i Xarxes d'Endesa.

En els últims anys s'han registrat nombrosos casos d'incendis en habitatges dedicats al cultiu de marihuana, no només en zones aïllades sinó en pisos pertanyents a blocs d'habitatges, cosa que és una amenaça per a la seguretat de la resta de veïns.

A més, les infraestructures elèctriques utilitzades en aquestes instal·lacions són cada vegada més sofisticades i, en alguns casos, demanden una potència equiparable a una d’ús industrial, la qual cosa evidencia l'enorme càrrega elèctrica que suporta la xarxa de distribució, que no està dissenyada per abastar aquesta demanda "fantasma". Això provoca situacions de gran risc elèctric que fan que actuïn les proteccions dels centres de transformació o que es cremin línies subterrànies o fins i tot centres de transformació, la qual cosa provoca interrupcions del subministrament a la resta de residents de la zona. El resultat és un augment de les incidències i un deteriorament de la qualitat de subministrament en zones amb nivells de frau elevats.

Cal tenir en compte que el consum mitjà d'una plantació correspon al de 80 habitatges i que, en algunes àrees amb alta concentració de frau, aquestes plantacions representen fins al 80 % del total de l'electricitat consumida a la zona.

El pes de les plantacions tipus "indoor" (d'interior) està augmentant en els darrers any en permetre obtenir més collites que els cultius d'exterior, fins a quatre en un any. Necessiten grans quantitats d'electricitat per fer funcionar els sistemes d'il·luminació, climatització i ventilació necessaris per al cultiu i obtenen aquesta electricitat mitjançant enganxaments il·legals a la xarxa.

Les dades del Ministeri indiquen que, des del 2015, las confiscacions de marihuana i plantes de cànnabis a Espanya han experimentat forts increments d'entre un 150 i un 305 %,  sobretot a partir del 2019. L'Enquesta anual sobre drogues assenyala que el 2020 es van confiscar més d'1,7 milions de plantes de cànnabis (enfront de les 724.611 del 2016) i abans de tancar el 2021 aquesta xifra s'hauria superat amb escreix.

Col·laboració amb la Policia

La col·laboració amb les forces de seguretat i l'ús de noves tecnologies estan permetent reforçar la lluita contra aquest greu problema. Durant el darrer any, Endesa va realitzar més de 2.000 operacions conjuntes amb les forces de seguretat per combatre les connexions il·legals a la xarxa arreu de l’estat.

En aquest sentit, Endesa reitera el seu oferiment a col·laborar amb totes les institucions per solucionar el problema de la proliferació de les plantacions de marihuana, que concerneix el conjunt de la societat i que fa necessari actuar en diferents fronts (polític, jurídic, de seguretat...), de manera coordinada i amb un mateix objectiu.

Prop de 23.000 connexions il·legals el 2021

La manipulació de les instal·lacions elèctriques per al cultiu de marihuana suposa una part cada vegada més important del volum del frau elèctric detectat per Endesa (va representar una cinquena part de l'energia recuperada l'últim any, malgrat suposar només el 2 % del total d'expedients). Durant el 2021 Endesa va detectar a Catalunya gairebé 23.000 casos de connexions irregulars, amb un consum de 434 milions de kilowatts hora l’any, l’equivalent al consum anual de més de 124.440 llars.

El volum de connexions irregulars ha anat en augment en els darrers anys i el nombre d’expedients per frau elèctric del 2021 suposa un increment del 58% respecte fa 6 anys i el volum d’energia defraudada, un 74%. I és que, al 2015, la xifra d’expedients oberts no arribava a 14.500. El motiu d’aquest increment es deu, en part, a l’èxit en la utilització de noves tecnologies i d’eines d’anàlisi massiu de dades, així com a la multiplicació, en els últims anys, dels mitjans per combatre el frau.