La verema s'avança a Catalunya i la producció es reduirà un 15% de mitjana

La collita es preveu "sana i de qualitat", segons l'Institut Català de la Vinya i el Vi

La verema d'enguany s'avança entre set i deu dies arreu de Catalunya i la producció s'estima que es reduirà un 15% de mitjana per la sequera, segons l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). No obstant això, la collita es preveu "sana i de qualitat".

La sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, més reduïda en la varietat de macabeu i més conforme en el xarel·lo. Al Penedès i la DO Cava, la verema s'avança en els escumosos i vins de varietats primerenques. Hi ha parcel·les que s'han veremat el 27 de juliol (6-9 dies més aviat que el 2021), però l'entrada de raïm es generalitzarà la setmana del 8 d'agost. S'espera una verema un 15-20% inferior al 2021 i al voltant d'un 25% menys que en un any normal.

A l'Alt Empordà i el Baix Empordà la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l'habitual per la intensa calor i per la manca d'aigua. Aquests factors també fan pensar en un volum de collita més baix al de l'any passat i de la mitjana dels últims anys.

En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s'ha mantingut millor. La DO Tarragona espera una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d'altres, com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L'inici de la verema es preveu una setmana abans del normal.