Ferida una nena de 10 anys per l'atac d'un senglar a la platja Gran de Cadaqués

L'alcaldessa afirma que tenen un "problema greu" amb els animals i demana que no se'ls alimenti

Un senglar ha atacat una nena de 10 anys i l'ha ferit a la cama esquerra a la platja Gran de Cadaqués (Alt Empordà) aquest dilluns al vespre. En aquell moment, la zona estava plena de gent. Una ambulància del SEM la va traslladar al CAP de Cadaqués poc després de les deu de la nit en estat menys greu però després la van haver de portar a l'hospital de Figueres per curar-li la ferida, que se sospita que l'animal li hauria pogut causar amb un ullal.

L'alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, afirma que tenen un "problema greu" amb els senglar que baixen al nucli urbà, sobretot a l'estiu quan troben menys aigua i menjar a la muntanya, i demana que se'ls alimenti. Aquesta tarda tenen una reunió amb els Agents Rurals per abordar la situació.

Un amic de la família de la nena, Benjamí Martínez, ha explicat que a quarts de deu de la nit la menor estava jugant, acompanyada de tres infants més, a un extrem de la platja Gran. Va ser aleshores quan van veure baixar un senglar que es va apropar on eren ells. Els menors es van espantar i van arrancar a córrer però el senglar va envestir la nena de 10 anys i la va ferir a la cama esquerra.

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va rebre l'avís poc abans de les deu de la nit. Fins al lloc s'hi va desplaçar una ambulància que va traslladar la petita en estat menys greu al CAP de la població per fer-li la primera atenció mèdica. Des d'aquí, una ambulància de suport vital bàsic la va portar a l'hospital de Figueres on, un cop fetes les cures, va rebre l'alta aquesta mateixa nit cap a tres quarts d'una de la matinada, segons fonts de Salut.

L'alcaldessa de Cadaqués, Pia Serinyana, ha lamentat els fets: "Hem parlat amb els familiars de la nena i estan molt preocupats perquè és una ferida important. Aquests animals tenen ullals que poden fer molt mal i és el que va passar. La nena està molt espantada, i els pares també".

No alimentar-los

Un recorregut per les xarxes socials evidencia que no és estrany que els senglars es passegin pel centre de Cadaqués, una de les poblacions turístiques més importants de la Costa Brava i pol d'atracció de visitants a l'estiu. L'alcaldessa ha afirmat que tenen un "problema greu" amb aquests animals, que es desplacen des de la muntanya fins al nucli urbà per buscar menjar i aigua.

Un dels problemes principals, apunta, és que hi ha gent que els alimenta: "Són poc conscients que són animals salvatges, des de l'ajuntament estem posant sancions perquè sinó no hi ha manera, però tot i així els hi continuen donant menjar i, mentre en trobin al poble, continuaran baixant". Serinyana admet que és "difícil de controlar" perquè a més hi ha molta població de senglars i que aquest estiu, per la sequera, encara s'apropen més a la població.

Visites recurrents

Benjamí Martínez, com a conegut de la família de la víctima, explica que en el moment de l'atac la menor estava jugant amb els seus nebots i els pares de les criatures estaven a escassos metres: "La situació és una mica greu perquè ara no ens sentim segurs, no pots tenir els fills lluny".

Els fets van passar al costat del bar Boia. El seu encarregat, Àlex Rodríguez, també ha subratllat que la presència de senglar aquest estiu s'ha convertit en un problema que es repeteix nit rere nit i que els obliga, per exemple, a tenir sempre les escombraries a dins per evitar que "facin destrosses". També assenyala que hi ha molts visitants que "no entenen que són animals salvatges i no gossos" i que els alimenten o miren de fer-s'hi fotos, amb el perill que això comporta. "No sé quina solució hi pot haver, però algun remei s'hauria de trobar", apunta.

L'alcaldessa ha explicat que aquesta tarda tenen una reunió de coordinació amb els Agents Rurals per intentar trobar solucions. D'entrada, ha apuntat que intentaran localitzar el senglar que va atacar la nena. Serinyana remarca que durant l'hivern es fan batudes i un seguit d'accions per intentar controlar la població de senglar però que ara a l'estiu és més complicat, sobretot per l'elevat nombre de visitants que hi ha a Cadaqués. "Després d'això que passat, hem d'actuar ràpidament i prendre mesures més dràstiques", afegeix.

Sí que apunta que insistiran en la conscienciació: "Potser una cosa que no s'ha fet suficient és avisar la població que els animals poden ser perillosos, perquè tinguin present que són animals salvatges i, per tant, ni se'ls pot donar menjar ni ens hi podem apropar".

Reunió amb Agents Rurals

Els Agents Rurals s'han posat a disposició de l'ajuntament i d'Acció Climàtica per si cal fer alguna actuació concreta. En els darrers mesos, precisament, ja se n'han fet diverses. L'estiu passat es van fer captures amb teleanestèsia al municipi, en col·laboració amb la Policia Local, i aquest any s'han dut a terme batudes a la reserva integral del parc natural. A més, remarquen que els caçadors de la zona també han fet actuacions a l'hivern. Els Agents Rurals també expliquen que, precisament, el cos està immers en la creació del Grup Especial de Captura d'Animals (que serà qui porti a terme aquestes tasques).

Els Agents Rurals insisteixen en el mateix missatge que ha llançat l'alcaldessa, que no se'ls alimenti ni la gent s'hi apropi perquè són fauna salvatge i poden reaccionar de manera imprevisible. També, adverteixen, per evitar provocar un canvi en la conducta dels senglars, que s'acostumin als humans i que perdin la por d'apropar-se cada vegada més a zones habitades.