Veïns d'Espolla i Perpinyà reobren la frontera al coll de Banyuls que havia tancat l'estat francès

L'acció reivindicativa vol posar de manifest el "despropòsit" del tancament

Una trentena de persones s'han aplegat aquest migdia al coll de Banyols (Alt Empordà) per reobrir-lo al trànsit després de portar des de gener tancat per ordre de la Prefectura dels Pirineus Orientals del govern francès.

L'acció estava conformada per veïns d'Espolla i de Perpinyà que els darrers mesos s'han manifestat en contra de la decisió de l'estat francès que havia prohibit el pas excusant-se amb la lluita antiterrorista i contra la immigració. Un dels veïns d'Espolla que ha participat en la retirada de les pedres, Josep Maria Tegido-Mallart, ha explicat a El Gerió Digital que l'acció d'avui "és per posar en evidència un despropòsit" però que, tanmateix "segurament aviat tornaran a tancar la frontera".

Habitualment agents de la Gendarmeria patrullen la zona per evitar fets com el d'avui però ha donat la casualitat que aquest migdia la zona es trobava sense vigilància. La retirada de les roques arriba després de mesos d'accions reivindicatives en aquest punt per part de l'entitat Esborrem la Frontera i també en d'altres indrets com al Riu Major a Albanyà el passat mes de març.

Les queixes també han tingut visibilitat política, arribant al Senat a través d'una pregunta del senador d'ERC, Miquel Caminal al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, el qual va assegurar que el tancament d'aquests passos fronterers que afecten diversos municipis de l'Alt Empordà i la Cerdanya i ha estat una decisió "unilateral" de França però que estan treballant per intentar que casin "el menor perjudici" possible per als treballadors transfronterers. Aleshores es va assenyalar que la data límit seria el 30 d'abril i més tard es va assenyalar a l'octubre; "ara sembla que es podria allargar indefinidament i no estem per esperar més", apunta Tegido-Mallart.

Amb tot, els veïns no comprenen com és possible creuar la frontera lliurement per la Jonquera, "la majoria de dies sense cap mena de vigilància", mentre que "aquí està blocat el pas", assenyala. En aquest sentit reclamen que es posi fi a una situació que és lesiva per l'economia del territori i que obliga als seus veïns a fer desplaçaments de llarga distància per tal de poder creuar la frontera.