El Consell Comarcal del Baix Empordà protegirà Ràdio Liberty declarant-la Bé Cultural d'Interès Local

La mesura s'abordarà al ple d'avui i busca evitar que es pugui enderrocar

Ràdio Liberty serà Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). El ple del Consell Comarcal del Baix Empordà té previst aprovar aquesta declaració al ple d'avui i fer-ho amb el suport de tots els grups. La decisió arriba a petició de l'Ajuntament de Pals.

El president de l'ens, Joan Manel Loureiro, ha explicat que els municipis de menys de 5.000 habitants no tenen competències per tramitar propostes d'aquest tipus i que, per això, ho van elevat al Consell. "Ens vam reunir en comissió i tots els grups van dir que endavant així que preveiem aprovar-ho avui en primera instància", remarca Loureiro.

L'objectiu és clar: protegir l'espai i preservar les edificacions de l'antiga emissora situada davant de la platja de Pals i aixecada en el marc de la Guerra Freda. Fa temps que entitats ecologistes i culturals, juntament amb l'Ajuntament del municipi, lluitar per frenar l'enderroc de les edificacions que queden dempeus, previst pel Ministeri de Transició Ecològica. De fet, en una missiva a la que va tenir accés l'ACN, la Comissió Europea titllava de "lamentable" que l'Estat fes servir fons europeus per enderrocar les instal·lacions "històriques".

"La demolició dels edificis de Radio Liberty dins el Parc Natural del Montgrí certament ens entristeix i representa realment, un fet lamentable que s'està produint avui en territori europeu", afirmaven a l'escrit. Per la seva banda, el govern espanyol defensava aleshores que el que es pretenia era treure edificacions de zones costaneres i proposava que el museu o centre d'interpretació es faci en un altre espai.

Les entitats que n'han promogut la protecció, entre elles el Cercle Català d'Història i Salvem la Platja de Pals, celebren la mesura i reiteren la necessitat de crear una ruta sobre la Guerra Freda a la Costa Brava, que posi en valor les bases militars i serveixi per recordar "què va passar", a més de promoure "la cultura de la pau".