Els treballadors del metall demanen el compliment del conveni

Els empresaris gironins fa dos anys que no apliquen els increments salarials pactats

Una cinquantena de treballadors del sector del metall s'han manifestat aquest matí davant la patronal FOEG per reclamar als empresaris que els apliquin els increments salarials fixats al conveni col·lectiu. Segons denuncia el secretari general del Metall de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, els treballadors gironins fa dos anys que no reben aquests augments pactats en base a l'IPC, que suposen un increment salarial del 5,3%. Pacheco alerta que els empresaris tenen la intenció de no complir els convenis i no negociar-ne la seva renovació per tal d'evitar la negociació col·lectiva i fixar les condicions laborals de manera individual. Els treballadors amenacen amb fer vaga al maig si no cobren.

El conveni col·lectiu dels treballadors del metall de Girona té vigència fins al setembre del 2012 i estableix, entre d'altres, l'augment dels sous en base a la revisió anual de l'IPC. Segons ha explicat el secretari general del Metall de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, l'any passat es va acordar amb els empresaris que no s'aplicaria l'increment i que el gener del 2013 es revisarien els sous i s'aplicarien els augments de 2012 i 2013.

Segons denuncia CCOO, els empresaris no han aplicat aquests augments inclosos en el conveni col·lectiu, que suposen un increment del 5,3% dels sous en l'acumulat dels dos anys. "Entenem que és una xifra difícil d'assumir en un any, però en aquesta ocasió és un augment que s'arrossega de dos anys", ha justificat Pacheco. El secretari general del Metall ha estat molt crític amb la patronal i els ha acusat de no voler negociar amb els sindicats la renovació dels convenis col·lectius amb la finalitat de deixar-los sense efecte i així poder establir les condicions laborals empresa a empresa i no a nivell de gremi.


De fet, els sindicats van fer l'any passat un pas més per tal d'aconseguir que el conveni del metall es negociés a nivell de tot Catalunya i, així, no fixar condicions diferents a cada demarcació. Segons ha explicat Pacheco, aquesta negociació està aturada. La situació encara és més greu a Lleida, Barcelona i Tarragona on aquest estiu s'acaba el període d'un any per aconseguir pactar un nou conveni col·lectiu. "Més que aconseguir que es paguin els augments de sou pactats, el que està en joc és que es mantingui el marc de negociació col·lectiva", ha manifestat Pacheco.

Per tal de fer pressió als empresaris, una cinquantena de treballadors s'han manifestat aquest matí a les portes de la patronal gironina FOEG. Pacheco ha explicat que tenen previstes mobilitzacions arreu del país i que si els empresaris no mouen peça plantegen fer vaga al maig. El sector del metall dóna feina a 250.000 persones a Catalunya, de les quals 14.000 a comarques gironines.