La Jonquera instal·larà càmeres de vigilància a l'N-II

El consistori pretén així combatre les activitats delictives

La Jonquera (Alt Empordà) vol posar càmeres de vigilància a l'N-II per combatre les activitats delictives, com ara la prostitució, juntament amb d'altres indrets com són els polígons industrials.

Segons la seva alcaldessa, Sònia Martínez (CiU), aquesta carretera és una "via d'escapament molt fàcil" per als delinqüents a banda de ser una porta d'entrada i sortida del país. El consistori ho està estudiant en coordinació amb el Departament d'Interior, i la proposta encara no està definida tot i que s'hi està treballant des de fa mesos. També es planteja incorporar sistemes de tancament i càmeres als pàrquings de camions. L'alcaldessa ho ha explicat durant la celebració de la festa de la Policia Local.

El pla que s'està dissenyant pretén millorar la sensació de seguretat i combatre les activitats il·legals que hi ha al municipi -els delictes relacionats amb la prostitució o l'explotació sexual de noies, drogues i venda ambulant- després que el desembre passat, la Jonquera va ser notícia arran dels atacs contra el macroprostíbul Paradise per part d'uns desconeguts. Des de llavors, que el comerç, els empresaris i Ajuntament treballen conjuntament amb les forces de seguretat i el Departament d'Interior per consensuar un paquet de mesures.

Entre elles, hi ha sobre la taula posar càmeres a l'N-II a peu de carretera, segons ha explicat l'alcaldessa, Sònia Martínez, que ha subratllat que "aquest és un poble molt segur" i que els delictes es registren al costat d'aquesta via -com és el cas dels relacionats amb la prostitució- i també a polígons industrials. És per això que, tot i que encara no estan fixats els punts exactes, sí que veuen "prioritari" posar càmeres de videovigilància a aquests dos indrets, juntament amb d'altres com ara aparcaments -privats i públics-, que també haurien d'incorporar sistemes de tancament per evitar que gent de fora hi entri. Fins que no estigui el pla detallat, no se sabrà el pressupost que requerirà i com es finançarà, ja sigui des de les administracions com del sector privat.

Baixen els robatoris de camions pel mètode dels 'teloners'

La pressió policial que han dut a terme agents de la Policia Local i Mossos d'Esquadra durant el 2012 ha permès reduir de forma substancial els robatoris a camions mitjançant la tècnica dels 'teloners', que consisteix en fer un tall a la lona on porten la càrrega i robar-la. Així, en els dos últims anys s'ha passat de 800 casos a 200, un fet que el director d'Interior a Girona, Albert Ballesta, ha posat d'exemple per il·lustrar els bons nivells de delinqüència al municipi al llarg del 2012 a pesar de viure episodis com el del macroprostíbul, que no s'hi ha referit explícitament durant el seu discurs sinó tot dient els fets del Nadal passat.

Ballesta també ha destacat els bons resultats que estan tenint les patrulles mixtes formades per aquests dos cossos policials durant un any que també s'ha vist marcat per la posada en marxa de la comissaria de districte dels Mossos d'Esquadra, que va obrir una oficina d'atenció al ciutadà el juliol passat. "És una infraestructura provisional però que s'hi fa una feina definitiva", ha dit Ballesta, que s'hi ha referit com a un exemple d''estructura d'Estat" necessària en "aquest camí cap a la llibertat" que està iniciant el país. Per la falta de recursos, es va obrir en uns mòduls prefabricats amb la idea de tenir un edifici definitiu quan la situació econòmica ho permeti. Ballesta també veu "molt difícil" que es pugi incrementar el nombre d'agents per aquest 2013.

Reconeixement als cossos que van treballar en el gran foc

Durant la celebració, s'ha reconegut a tots els cossos que van participar en les tasques d'extinció del gran foc de l'Empordà, que va iniciar-se precisament a la Jonquera el 22 de juliol passat. En l'apartat de mèrit col·lectiu, s'ha distingit a deu agents de la Policia Local que estaven de servei o de vacances i que hi van treballar activament. També s'ha reconegut al cos de Bombers de la Generalitat, a l'Agrupació de Defensa Foretal (ADF) Alt Empordà, al cos dels Agents Rurals, i també a la brigada de Sepeur Pompiers i a la Policia Municipal del Pertús.

Pel que fa als mèrits individuals, s'ha distingit a dos agents de la Policia Local de la Jonquera -Montse Santos i David Casado- per una actuació "exemplar" el 8 de gener del 2013 que va permetre la detenció de dos delinqüents, autors de diversos delictes amb violència a França. Així mateix, s'ha reconegut la tasca del cap de la Regió d'Emèrgències de Girona, Enric Cano, en el gran incendi de l'Empordà, així com al sergent jubilat i cap del Parc de Bombers de la Jonquera, Félix Carreras, i al director d'Interior a Girona, Albert Ballesta.

La regidora de Governació, Judith Carreras, ha reconegut la feina de tots i s'ha referit al foc com a una "lliçó de vida" que demostra que "o sumem esforços per al bé comú o tot es crema i tot es desfà". En tots els discursos, també s'ha recordat a les quatre víctimes mortals que es van registrar en aquell incendi i a tots aquells que van treballar en les tasques d'extinció.