La pirotècnia torna a il·luminar el cel de Blanes en l'arrencada del 50è Concurs de Focs

El certamen s'allargarà fins dimarts i compta la participació de cinc empreses

El Concurs de Focs de Blanes ha arrencat aquesta passada nit la seva 50a edició després de dos anys d'absència per la pandèmia. Ho ha fet amb un espectacle vibrant de la companyia pirotècnica Caballer FX Global Foc de València que ha aplegat milers de persones.

Es tracta d'una empresa fundada el 2004, encara que beu de l'experiència d'una altra pirotècnia de finals del segle XIX. L'actual directora artística i mestra artificiera, Ma José Lora Zamorano, és la cinquena generació que va començar la seva activitat l'any 1877 i confirma la presència cada cop més habitual de les dones en un sector que tradicionalment era masculí. El concurs s'allargarà fins dimarts i compta amb la participació de cinc empreses del sector.

Entre els èxits més importants de la companyia CAballer FX Global Foc desaquen la 'Concha de Oro' del Festival de San Sebastian l'any 2011, així com el 2on Premi del Concurs Internacional de focs d'Artifici de la Costa Brava-Trofeu Vila de Blanes de l'any 2015.

L'empresa Caballer va obrir el 50è concurs divendres i aquest dissabte és el torn de l'empresa Hermanos Ferrández, que són especialment recordats a Blanes per haver guanyat durant tres anys consecutius el primer premi del concurs blanenc. Va ser els anys 2016, 2017 i 2018, i precisament van encadenar tres edicions seguides el màxim guardó després que els anteriors guanyadors també hagessin aconseguit aquesta fita, la Pirotècnia Maria Angustias.

Diumenge serà el torn d'una altra vella coneguda a Blanes, la Pirotècnia Valenciana, que compta al seu palmarès amb l'honor d’haver guanyat el Primer Premi del XXV Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Bilbao l’any 2015; el Segon Premi, Conxa de Plata, del 52è Concurs Internacional de Focs d'Artifici de San Sebastian aquell mateix any, i finalment el Primer Premi del Concurs Internacional de Focs d'Artifici de Ciutat de Tarragona al 2016.

Precisament aquest mateix darrer concurs l'ha guanyat aquest 2022 l’empresa que oferirà el seu castell de focs la nit de dilluns: la Pirotècnia F.A. del Mediterráneo, que ha guanyat el 30è Concurs Internacional de Focs d'Artifici Ciutat de Tarragona aquest mateix mes de juliol. L'empresa valenciana ha repetit el resultat que ja va obtenir en l'anterior edició de l'any 2019.

Per últim, la Pirotècnia Zaragozana serà l'encarregada de cloure el concurs d'enguany la nit de dimarts. Fundada l'any 1860, és una de les empreses més veteranes del panorama pirotècnic espanyol. La seva participació és la que li donarà sentit a la internacionalització del certamen blanenc, ja que l'any 2014 l’empresa va entrar a formar part del grup Etienne Lacroix, present en la indústria pirotècnica des del 1739. A més a més, des del 2017 Pirotècnia Zaragozana compta amb la direcció de Luis Brunchú, pirotècnic de quarta generació d'aquesta reconeguda família.