Desarticulada una banda que feia abocaments il·legals de residus provinents de França a Girona

Hi ha nou detinguts i deu investigats

La Guàrdia Civil, en una operació conjunta amb la Gendarmeria Francesa, Policia Nacional, Mossos d'Esquadra i Agents Rurals de Girona, ha detingut nou persones i ha investigat deu més, en el marc de l'Operació DECHET, per la seva presumpta participació en una organització criminal dedicada al trànsit de residus procedents de França i que acabaven dipositats de manera il·legal a Catalunya, més concretament a les províncies de Girona, Barcelona i Lleida.

Les investigacions es van iniciar el gener del 2021, quan el SEPRONA de la Guàrdia Civil de la Comandància de la Guàrdia Civil de Girona, juntament amb el Cos d'Agents Rurals de la mateixa província, es van adonar que en un abocador de la demarcació es dipositaven residus procedents de França, els quals presentaven diferents irregularitats.

Aquests residus procedien d'una planta de reciclatge de la zona de Nimes, i eren declarats com a procedents “de la construcció i demolició (RCD)”, ocultant que, en realitat, es tractava de residus catalogats com a “impropis”, els quals es componen de plàstics, papers i cartrons, barrejats majoritàriament, i que finalment s'unien amb material rocós del mateix abocador gironí, de manera que se'n dissimulava la composició real i eren finalment enterrats per ocultar la seva no gestió, amb el consegüent greu dany al medi ambient.

A més, tant Mossos d'Esquadra com Agents Rurals, detectaven a la província de Girona acumulacions i descàrregues de residus en diferents punts, com ara naus industrials, camps agrícoles o abocadors de RCD no autoritzats, actuacions que no respecten la normativa establerta per l'Agència de Residus de Catalunya. També falsificaven la documentació relativa als trasllats. D'aquesta manera podien camuflar tant els trasllats il·lícits a les quatre destinacions (dues a Girona, un a Lleida i un a Barcelona), identificats i ubicats per la Guàrdia Civil a les més de 30 inspeccions realitzades, com la mala gestió del residus.

A través de diferents registres, s'ha pogut determinar que, des de mitjans del 2020, s'haurien introduït a Catalunya de manera il·lícita més de 30.000 tones de residu impropi, suposadament per a reciclatge, trobant-se majoritàriament enterrats als dos abocadors clausurats per ordre judicial a la província de Girona. Els guanys per aquesta activitat il·lícita haurien estat milionaris.

Els principals responsables de l'organització es troben a la presó preventiva a França.