SOS Costa Brava, Amics de la Natura de Cadaqués i IAEDEN-Salvem l'Empordà s'oposen al nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Cadaqués (Alt Empordà) que aquest dimecres va passar en forma d'avançament per la Comissió d'Urbanisme de Girona. La plataforma ecologista considera que és insuficient perquè "representa el continuisme de l'urbanisme depredador i la construcció desaforada que ha portat la Costa Brava al límit".
SOS Costa Brava afirma que és "absolutament incongruent amb el principi de desenvolupament urbanístic sostenible" plantejar mil segones residències més a un municipi que qualifica de "sobresaturat" i que és "un dels paisatges més fràgils i icònics de la Costa Brava". Per això, reclamen "desclassificacions massives".
En un comunicat, SOS Costa Brava remarca que l'avançament del POUM que està redactant la Direcció General d'Ordenació del Territori i Urbanisme inclou quatre alternatives i que l'ajuntament es decanta per a una que, segons denuncien, permet la construcció de mil segones residències més: "Cal recordar que Cadaqués, amb només 2.829 habitants residents, ja compta amb més de 2.000 segons residències al seu terme municipal. Són milers de cases consumint energia, aigua, i generant costos ingents en serveis públics per ser emprats un nombre reduït de dies l'any".
SOS Costa Brava i els Amics de la Natura de Cadaqués rebutgen de ple les quatre alternatives de l'avançament del POUM que ha de substituir el planejament vigent, que data del 1986, i presenten una alternativa pròpia que anomenen 'Decreixement dins slow town'. Els ecologistes demana que es retiri l'alternativa seleccionada i adverteix que representa el "continuisme en l'urbanisme depredador i la construcció desaforada".
La plataforma reclama desclassificacions massives de sectors urbanitzables i recull les propostes en vint punts que consideren "de vital importància". Entre les propostes, insten a eliminar sis sòls urbanitzables que apunten que, si es desenvolupen, tindran una "greu afectació paisatgística" i que no es permeti l'execució de setze polígons més en sòl urbà.
També reclamen excloure dels àmbits urbanitzables i dels polígons urbans pendents d'edificar tots els terrenys que tinguin una pendent superior al 20%, els de naturalesa forestal i suprimir totalment els sectors urbanitzables de Sa Guarda i s'Oliguera.
A més, i mentre el POUM no sigui una realitat, consideren que és "urgentíssim" paralitzar "immediatament" les llicències d'obres en totes les zones urbanitzables i polígons d'actuació.