Desarticulada una banda que robava cablejat d'alta tensió a la línia del tren

Van actuar en diverses províncies, entre elles la de Girona

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació Feeder, ha detingut sis persones a Barcelona, ​​i ha desarticulat completament un grup criminal especialitzat en el robatori de cablejat d'alta tensió a les vies ferroviàries de diverses províncies valencianes i catalanes, entre elles la de Girona. La valoració dels danys causats puja a més de 360.000 euros. Així mateix, aquests danys han arribat a produir més de 3 milions d'euros en pèrdues.

A més de les pèrdues econòmiques directament relacionades amb els materials sostrets, els usuaris són els últims a patir les conseqüències derivades d'aquests fets delictius que han provocat trencalls, endarreriments i tancaments d'estacions. Les investigacions van començar el gener del 2022 i s'han aconseguit aclarir més de 30 delictes ocorreguts la majoria a l'anomenat corredor mediterrani.

L'organització criminal estava constituïda per sis persones, cadascuna amb un rol molt específic. Quatre es desplaçaven al lloc on robarien, arribant a passar fins a tres dies a la zona abans d'executar els seus plans i els altres dos mantenien contacte telefònic des de Barcelona en temps real mentre es produïen els fets.

Modus operandi

Les quatre persones que s'involucraven físicament en els robatoris, se separaven i col·locaven estratègicament, coordinant-se de manera directa amb els dispositius mòbils. En un moment donat, un d'ells, després de trencar la tanca perimetral, entrava a les subestacions elèctriques i, mitjançant una operació molt específica i única d'aquesta banda, aconseguia deixar sense tensió un dels cables que aporten l'energia necessària per al funcionament dels trens (3.300 volts). Aquesta operació la feien de manera que l'empresa encarregada de la xarxa ferroviària d'Espanya no detectava la manca de tensió.

Al mateix moment que el cable quedava sense tensió elèctrica, començaven els altres membres del grup la seva tasca. Un s'elevava a uns tres metres d'alçada i, amb una eina fabricada específicament per a ells, tallava el cable de 300mm de secció, llençant-lo a la via ferroviària. Dos membres més començaven a enrotllar-lo i tallar-lo en trams d'uns deu metres. Cada metre lineal d'aquest tipus de cable pesa 2,8 quilograms, arribant a sostreure en un mateix feix més de 800 metres, és a dir, uns 2.500 quilograms de càrrega.

Un cop carregat als vehicles, i mentre estaven en contacte directe amb els dos membres del grup ubicats a Barcelona, ​​transportaven en vehicles de gran tonatge el botí. En certes ocasions, amagaven la càrrega en naus properes als fets, procedint en dies posteriors al trasllat i venda final.

El grup criminal estava establert a la província de Barcelona, ​​on disposaven de diferents esglaons logístics per a la venda del material sostret.

Un cop analitzada tota la informació, els investigadors van determinar el següent objectiu de l'organització, cosa que va precipitar la darrera fase de l'operació i la detenció de tots els membres a Barcelona.
Els sis integrants de l'organització han estat detinguts per pertinença a organització criminal i com a presumptes autors de 31 delictes de robatoris amb força, robatori i ús de vehicles de motor, trencament de condemna i delictes continuats contra la seguretat viària. Tot això ocorregut a les províncies de Girona, Barcelona, ​​Tarragona, Lleida, Castelló i València.

S'han intervingut tres vehicles, tots els dispositius mòbils dels membres del grup, així com eines específiques per cometre els fets i roba amb què fingien ser treballadors de diferents companyies autoritzades a realitzar treballs a les vies.

La instrucció judicial i la coordinació duta a terme pel Jutjat d'Instrucció número 4 de Sagunt (València) ha conclòs amb l'ingrés a la presó per a quatre dels detinguts. L'operació ha estat desenvolupada per l'equip de patrimoni de la Unitat Orgànica de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Castelló.