Centenars de persones segueixen la processó del Sant Enterrament de Girona

L'acte central de Setmana Santa a la capital ha submergit la ciutat en devoció i solemnitat

L'acte central de la Setmana Santa a Girona, la processó del Sant Enterrament, ha tornat a submergir la ciutat dins la devoció i la solemnitat. Centenars de persones s'han aplegat per contemplar els passos que representen la Passió i la Mort de Jesucrist. Custodiades pels Manaies, les diferents confraries recorren el Barri Vell i els carrers de la ciutat sota la llum de les espelmes i el so de les bandes. Aquest any, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, no ha acompanyat la processó per prescripció mèdica.

La processó del Sant Enterrament, on hi prenen part més de 1.200 persones, és l'acte més representatiu de la Setmana Santa gironina, que es tancarà demà amb un concert a la plaça Independència. Tot i les quatre gotes que han caigut abans de començar, la meteorologia ha donat treva i ha permès que la processó del Sant Enterrament recorri els carrers de Girona. Tocaven les deu de la nit al rellotge de la Catedral quan els més de cent Manaies baixaven les escales del temple, fidels a la tradició.

Amb pas compassat i fent xocar les llances contra el terra, els Manaies han precedit els dotze passos que formen la processó, acompanyats per les bandes de música. Centenars de persones s'han aplegat al llarg del recorregut -surt i acabava a la Catedral- per contemplar les imatges que narren la Passió i la Mort de Jesucrist.

Mentre anaven passant les confraries, amb les seves vestes i caputxes, els gironins han vist passos com el de Jesús i els Nens (que representa l'entrada triomfal a Jerusalem), Sant Honorat (on es mostra un fragment de l'últim sopar), la Caiguda, l'Ecce Homo, la trobada de Jesús amb la verge Maria camí del Calvari, la Crucifixió, el Davallament o el Sant Sepulcre.

Ciris, tambors i trompetes

Acompanyats per la llum dels ciris, dels tambors i de les trompetes, els dotze passos recorren bona part del Barri Vell. Des de la plaça de la Catedral, els confrares porten les imatges a través de carrers com el Ballesteries, Cort Reial, Ciutadans, les places del Vi i Catalunya, l'avinguda Sant Francesc, el carrer Nou, el Pont de Pedra o la pujada de Sant Feliu i el portal de Sobreportes.

Aquest any, l'honor de dur el penó de la confraria de Jesús Crucificat-Manaies de Girona ha estat per a Mercè Sagrera (la tercera dona que portarà l'estendard). Sagrera fa diversos anys que surt amb els nens que van vestits de vesta durant la processó del Sant Enterrament.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, que durant els darrers anys havia acompanyat el recorregut de la processó, aquest 2013 no ho ha pogut fer per prescripció mèdica. Tot i això, però, ha acomiadat la sortida de les confraries des de la Catedral -on les ha beneït una per una- i les espera per retre honors a la Santa Creu, cantar el Crec en un Déu i per a la benedicció final.

La processó del Sant Enterrament és l'acte central de la Setmana Santa gironina. Aquest any, l'Ajuntament i la Junta de Confraries han organitzat més d'una trentena d'activitats. Aquest dissabte hi haurà un concert a la plaça Independència -en cas de pluja, a la Mercè- que culminarà els actes previstos.