El IV Girona en Moviment recapta més de 25.000 euros per ajudar els malalts de càncer

El festival es va cloure ahir amb un ple al Teatre Municipal

El festival de dansa solidària Girona en Moviment va tancar ahir al vespre la seva quarta edició amb un ple al Teatre Municipal, on va tenir lloc la ja tradicional gala Catalunya dansa contra el càncer. Al final de l'espectacle, en el qual van participar una trentena de ballarins professionals catalans i internacionals, es va donar a conèixer la recaptació d'aquesta edició: 25.813,29 euros que es destinaran íntegrament als serveis de psicooncologia que la Fundació Oncolliga Girona ofereix als malalts de càncer i els seus familiars.

El festival està organitzat per l'associació Cultura en Moviment, liderada pel ballarí i coreògraf David Rodríguez, amb el suport d'Oncolliga i la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona.

La gala va tornar a seduir el públic amb un repertori clàssic i contemporani interpretat per 30 ballarins  i ballarines que ballen en algunes de les companyies més prestigioses del món, com el Ballet de l'Òpera de Lyon, el Ballet de l'Òpera del Tirol, el Philadelphia Ballet, el Ballet de l'Òpera de Bucarest o l'Hamburg Ballet.

Els espectadors van poder gaudir d'una gala molt variada, amb peces de coneguts coreògrafs, com Marius Pepita, Enric Gasa Valga o John Neumeier,  i creacions dels propis intèrprets, com Bunker, d'Aleix Martínez;  Ego, del gironí  Marc Sayer, o Mestiza, dels germans Roger i Guerau Cuadrado.

La gala al Teatre Municipal  va posar punt i final a quatre dies d'activitat que van començar dijous amb la première a Catalunya de l'espectacle Al desnudo, de la companyia Metamorphosis Dance.  L'espectacle és un nu artístic on els coreògrafs i ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich, premis Max 2022 a la millor coreografia, intenten apropar-nos als seus instruments creatius  amb l'ajuda de l'artista visual Danilo Moroni.  

Divendres va tenir lloc un taller de focusing al Museu dels Jueus, a càrrec de la psicooncòloga d'Oncolliga Carme Ventura,  i al vespre es van projectar al Cinema Truffaut els nou curts finalistes del primer Concurs de Curtmetratges. La temàtica d'aquesta primera edició era dansa i salut mental i s'hi van presentar més de 150 propostes de països del tot el món. Després de la projecció dels nou finalistes, tots propostes d'una altíssima qualitat, va tenir lloc la proclamació dels guanyadors:

Premi del Jurat al Millor Curtmetratge Documental:

ANIMA, ANIMAE, ANIMAM

Direcció: Jose (Putxa) Puchades Martinez

País d’origen: Catalunya/Mèxic

És un homenatge a les persones que van dedicar la vida a compartir la seva ànima amb éssers que mai la van tenir. Als qui van regalar veu i vida a objectes que tenien molt a dir. A explicar històries recuperades de l'oblit. Als titellaires que per la seva professió no podien ser enterrats en cementiris per ser considerats éssers sense ànima.

Premi del Jurat al Millor Curtmetratge de Ficció:

BREATH

Direcció : Catalin Rugina

País d’origen : Romania

"Breath" pretén fer una incursió crítica i irònica, a ritme de dansa, de l'univers destructiu de l'ésser humà. En un dia de calor, cinc joves s'enganxen amb el seu cotxe enmig d'un camp daurat. De sobte, el maleter s'obre i comença la història.

Premi del Públic, que va votar immediatament després de la projecció:

ANIMA, ANIMAE, ANIMAM

La programació va continuar dissabte amb un  workshop intensiu de dansa contemporània, que va incloure una classe de GAGA People a càrrec d'Ariadna Monfort, i un taller coreogràfic dirigit per Sandra Bourdais i Maurus Gauthier, ballarins solistes del Hannover Staatsballett, que també van participar ahir a la gala.

Per a la nit de dissabte s'havia proclamat l'espectacle Evangelium de Crea Dance Company, però es va haver de suspendre a causa de problemes de salut d'un dels ballarins.