L'ACA alerta que les restriccions d'aigua es podrien estendre arreu de Catalunya si no plou

Fa una crida a l'estalvi després que els embassaments de les conques internes estigui per sota de la meitat

La situació d'alerta per sequera es podria estendre a Catalunya si no plou. Actualment, hi ha declarada l'alerta en l'àmbit de l'aqüífer de Carme Capellades, a la zona de l'Anoia, situació que comporta restriccions en l'ús de l'aigua. El cap de departament de Gestió de Recursos Hídrics de l'Agència Catalana de Notícies (ACA),

Enrique Velasco, ha explicat que si aquesta situació no canvia, la situació d'alerta, i les restriccions que l'acompanyen, es podria estendre a altres punts del territori. Actualment, els embassaments de les conques internes estan per sota de la meitat de la seva capacitat i amb un volum disponible "similar" al del 2007, quan va tenir lloc la gran sequera. Davant d'això, ha demanat consciència i estalvi.

La situació d'alerta comporta limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. Pel que fa als usos urbans, hi ha limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir fonts ornamentals, la neteja de carrers i la limitació en l'ompliment de piscines.

A més, hi ha una limitació del consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. A més, la resta d'usos hauran de reduir els seus consum en funció del tipus. Així, la reducció serà d'un 25% en el reg agrícola, d'un 10% en els usos ramaders, d'un 5% en els industrials, d'un 30% en els usos recreatius que impliquin reg i d'un 5% pel que fa a altres usos recreatius.

Actualment hi ha 15 municipis afectats per aquesta mesura, 14 de la comarca de l'Anoia i un de l'Alt Penedès: Vilanova del Camí, Vallbona d’Anoia, la Torre de Claramunt, Santa Maria de Miralles, Santa Margarida de Montbui, la Pobla de Claramunt, Orpí, Òdena, la Llacuna, Jorba, Igualada, Carme, Capellades, Cabrera d’Anoia i Mediona.

Fora d'aquesta zona també hi ha municipis o nuclis i urbanitzacions que també estan patint restriccions.

Poca neu, poca pluja i calor

Velasco ha explicat que enguany han coincidit tres factors determinants. D'una banda, la manca de pluja, en segon lloc la falta de neu que ha fet que les fonts del Pirineu hagin carregat poc i els cabals dels rius que arriben als embassaments se n'hagin ressentit. Per últim, la calor s'ha avançat molt i al maig s'han donat consums que són propis del juliol. "Hem estat dos mesos amb un consum superior al que és usual", ha resumit.

Com a resultat de tot plegat, els embassaments han tingut majors requeriments d'aigua i menys aportació. Velasco reconeix que és usual que el nivell dels embassaments baixi a l'estiu però puntualitza que el que "no és tan freqüent" és que estiguin a nivells tan baixos que han assolit aquest estiu.

La previsió és que la tendència a la baixa en la capacitat dels embassaments es mantingui fins al setembre, quan acaba la temporada estival, i quan des de l'ACA preveuen que pugui canvair.

Restriccions i plans en marxa

El cap de Gestió de Recursos Hídrics de l'ACA explica que la situació no els ha agafat desprevinguts sinó que ja s'havia detectat que podria passar des de principis d'any. Per això, es va acordar amb els usuaris de tots els embassaments aplicar una sèrie de reduccions en el consum de regadiu. En l'àmbit del Ter no s'han hagut d'aplicar però sí en d'altres. Així en la zona de l'embassament Darnius-Boadella hi ha unes restriccions d'entre el 15 i el 25% i a Siurana i Riudecanyes s'arriba al 40%.

L'ACA fa un seguiment diari de la situació perquè reconeix que la situació és "difícil de predir" ja que depèn de la meteorologia. "Ens toca anar dia a dia", declara Velasco.

"Poc probable" repetir la situació del 2007-2008

Tot i l'alerta, Velasco veu "poc probable" que es repeteixi una situació com la de gran sequera que es va viure entre 2007 i 2008. Ho argumenta perquè, en primer lloc, apunta que "passa poques vegades" que s'entrellaci una tardor sense pluja amb una primavera sense pluja. Si passés, sí reconeix que la situació podria ser "delicada" l'estiu vinent.

D'altra banda, ha defensat que des de la gran sequera s'han pres mesures que permeten incrementar la capacitat d'aigua. Per exemple, es fa servir més aigua reutilitzada i les desalinitzadores funcionen al 70%. "Tenim recursos que no teníem", conclou.

Tot i això, fa una crida general a l'estalvi: "El ciutadà pot fer molt, que és tancar l'aixeta". Entre d'altres, recomana no regar jardins de gespa o no omplir piscines privades si ja no estan omplertes. En línies generals, aconsella tancar l'aixeta sempre que no sigui estrictament necessari.