Premien Poma de Girona per la optimització del reg sense malmetre la collita

La solució permet reduir fins a un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors per regar

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona ha estat reconeguda amb un premi Catalunya Impacta per la iniciativa que ajuda els productors a optimitzar els recursos hídrics sense malmetre la collita. El guardó, organitzat pel Cercle Tecnològic, dona visibilitat a les millors iniciatives de transformació econòmica i social a través de la tecnologia.

La IGP Poma de Girona va rebre el reconeixement a la iniciativa del sector primari amb el programa Giroreg. L’eina ofereix una recomanació de reg i ha estat desenvolupada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració de les empreses de Poma de Girona, el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat i el PECT ‘Girona regió sensible a l’aigua’.

El sistema controla un total de 150 punts amb uns 600 sensors en les 1.800 hectàrees de la denominació d’origen Poma de Girona per conèixer la humitat del sòl. Aquesta informació es creua amb la previsió meteorològica a 7 dies vista per presentar una proposta de reg adequada a les necessitats d’aigua i a l’expectativa de pluja o calor dels pròxims dies. Les recomanacions es poden consultar amb detall en la plataforma, apta per a mòbil i ordinador.

La solució permet reduir fins a un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors per regar. Giroreg també ha donat com a resultat arbres més equilibrats i fruita de més qualitat. El president de la IGP Poma de Girona, Jaume Armengol, assenyala que el guardó representa “la feina ben feta, la innovació al territori i el compromís dels productors amb la terra i els consumidors. La tecnologia ens ajuda en molts aspectes, ens allibera de tasques pesades, ens permet ser més competitius i, en un futur, juntament amb la digitalització ha de possibilitar que siguem més sostenibles, fent un ús més racionals dels recursos”.

Giroreg ajuda els productors a optimitzar els recursos hídrics sense malmetre la collita i permet reduir costos i tenir un producte més competitiu: “Tots els agricultors sabem que les necessitats de reg del conreu varien en funció de les condicions climàtiques i la tecnologia ens permet incorporar les prediccions climàtiques numèriques en el càlcul de quan i com hem de regar”. Armengol destaca que “Poma de Girona ha estat sempre oberta a compartir amb altres institucions aquesta i altres experiències. Les 80 famílies que formem part de la IGP estem abordant un repte tecnològic, com és en aquest cas la gestió del reg, amb l’ajuda del nostre soci tecnològic, l’IRTA. Ens està anant bé i ens dona força per poder seguir encarant altres reptes”.

Applus+ IDIADA i Elem Biotech també van ser reconeguts el passat 13 de juliol en un acte que es va celebrar al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, i que va comptar amb l’assistència de Jordi Puigneró, vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball, i Joan Ramon Barrera, president del Cercle Tecnològic, entre altres.