Denunciat el responsable d'una explotació porcina amb greus irregularitats a Riudellots de la Selva

Se l'acusa d'una fuita de purins, crema de residus i desfer-se de forma il·legal d’animals morts

Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) de la Regió Policial de Girona van denunciar el passat dia 29 de juny un home, de 48 anys, per una fuita de purins, crema de residus i desfer-se de forma il·legal d’animals morts d’una explotació ramadera de Riudellots de la Selva.

Els fets van passar quan els agents, que estaven fent patrullatge preventiu pel veïnat Torreponsa al terme municipal de Riudellots de la Selva per la prevenció d’il·lícits contra el medi ambient, van localitzar purins que sortien d’una explotació ramadera cap a un rec afluent del Rec de l’Agulla.

Els agents van observar que aquesta afectació provenia d’una explotació ramadera de porcs que, presumptament, feia una mala gestió del purins que generava el seu bestiar. A banda, també es va constatar que pel terra de tota la instal·lació hi havia cadàvers de porcs en avançat estat de descomposició i diferents cremes de residus com medicaments, runa, plàstics, fibrociment i animals morts.

En la mateixa explotació els agents van veure cadàvers dins els mateixos espais on hi havia animals vius i altres animals sense assistència veterinària amb greus problemes físics destinats pel consum humà.

Davant d’aquests fets es va denunciar amb les corresponents actes al titular de l’explotació ramadera. Les actes aixecades seran trameses a l’Agència Catalana de l’Aigua, l’Agència de Residus de Catalunya i al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural.

En el decurs de la inspecció administrativa, els agents van observar una nau en males condicions estructurals amb aparells d’aire condicionat parcialment ocults a la vista per una malla d’ocultació.

Quan els agents van demanar al propietari de la instal·lació per accedir a l’interior, en un primer moment va posar excuses per evitar-ho, però finalment els agents van accedir i van trobar una instal·lació completa de llums i climatització pel cultiu interior de cinc-centes plantes de marihuana.

Es dona el cas que les plantes havien estat tallades feia pocs dies i només quedaven els talls i restes vegetals, fet que va motivar la instrucció de diligències penals per part dels efectius de la Unitat d’Investigació de Santa Coloma de Farners.