Inicien treballs per controlar una espècie d'arbust invasora

S'ha actuat en quatre quilòmetres de riu per retirar la budleia al terme municipal de Vilallonga de Ter

La Diputació de Girona, l'Obra Social La Caixa i el Consorci del Ter han portat a terme el projecte de control de la budleia (Buddleja daviddi) a la capçalera del riu Ter. Les actuacions, que es van iniciar el mes de desembre passat, s'han allargat fins a finals de febrer. Els treballs s'han concentrat en quatre quilòmetres de riu en el tram comprès entre el pont del Catllar i el Torrent de la Paloma, al terme municipal de Vilallonga de Ter.

El projecte ha permès contractar catorze persones en risc d'exclusió social de la Fundació MAP per dur a terme les tasques de retirada de la planta, repàs manual de les arrels, trossejament i crema. El cost total dels treballs ha estat de 20.372 euros. Els treballs per controlar la budleia han consistit en l'eliminació de l'espècie mitjançant l'extracció de les soques i les arrels, per evitar mitjançant l'eradicació del seu sistema radicular que la planta pogués rebrotar.

L'operació s'ha dut a terme amb maquinària, sempre que s'ha tractat d'una zona accessible i amb poc pendent. S'ha lligat la base de la planta amb cadenes, estirades per la màquina per arrencar la planta amb facilitat. A continuació, els operaris han fet un repàs manual de les arrels fragmentades, que s'han arrencat i recollit. Després s'han trossejat i apilonat les restes i s'han cremat.

Segons han explicat des de l'organització, els treballs han estat molt curosos en zones amb còdols grans, pedres grosses o blocs, perquè els fragments no extrets podrien fer rebrotar una nova planta. També s'ha tingut cura de netejar la maquinària amb la qual s'ha intervingut, per no propagar les petites llavors a altres zones.

Beneficis ambientals

El benefici d'aquest tipus d'intervencions és evitar que la vegetació autòctona de ribera es vegi afectada, ja que la budleia hi competeix i impedeix que s'estableixi i es desenvolupi. La budleia és una planta invasora capaç de reproduir-se en una àrea biogeogràfica diferent de la que és originària i que experimenta una expansió ràpida pel nou hàbitat, fet que suposa una amenaça per a la diversitat biològica.

La budleia és un arbust caducifoli procedent de la Xina que assoleix alçàries entre els dos i els cinc metres. La budleia es propaga per rebrots o per llavor.

Persones en risc

Els treballs els han dut a terme catorze persones de la Fundació MAP, una entitat social dedicada a la inserció laboral de persones en risc d'exclusió social. En aquestes intervencions han treballat quatre brigades que han ajudat amb la maquinària giratòria, i alhora han fet treballs manuals de retirada d'arrels i de restes vegetals.