La 'Processó de les doloroses retallades'

Uns 150 treballadors del Santa Caterina han organitzat un pas reivindicatiu per alertar "que la sanitat està en risc"

Treballadors de l'hospital de Salt (Gironès) han organitzat una processó de Setmana Santa per protestar contra les retallades. La "Processó de les doloroses retallades" ha sortit a les 3 de la tarda de Salt i ha seguit el pas de la marxa solemne dels tambors fins a la delegació del Govern a Girona.

Creus, ciris reivindicatius, caputxes i inclús un ninot disfressat amb la bata blanca dels treballadors sanitaris clavat a la creu han servit per alertar "que la sanitat està en risc". Segons denuncien els comitès d'empresa de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), hi ha hagut una rebaixa en la qualitat assistencial i encara esperen més retallades que afectaran a la situació laboral dels treballadors.

Els comitès d'empresa de l'IAS a l'hospital de Salt -Xarxa de Salut Mental, Santa Caterina i atenció primària- han organitzat una autèntica processó reivindicativa aprofitant la proximitat amb Setmana Santa. Uns 150 treballadors, vestits amb bates blanques, caputxes i portant creus o ciris a la mà han sortit a les 3 de la tarda del Parc Hospitalari Martí i Julià i han fet un recorregut fins davant la seu de la Generalitat a Girona.

Al capdavant de la protesta, un grup de treballadors ha lluït una pancarta que anuncia la "Processó de les doloroses retallades" i just darrere un grup de portants carregava sobre l'espatlla un pas amb una imatge d'un ninot vestit amb bata blanca clavat a la creu. Tampoc hi han faltat els tambors que han marcat el pas lent i solemne de la marxa.

"La finalitat d'aquesta processó és protestar contra les retallades als serveis públics", ha afirmat la presidenta del comitè d'empresa de la Xarxa de Salut Mental, Estrella Uribe. Segons els comitès d'empresa, els treballadors de l'IAS "porten moltes retallades acumulades" i auguren que en podrien venir més. Uribe assegura que la qualitat assistencial ja s'ha ressentit per la precarietat laboral dels treballadors i creu que la situació encara pot anar a pitjor.

Tant Uribe com la presidenta del comitè d'empresa del Santa Caterina, Fina Escandell, alerten que el dia 12 de juliol acaba el conveni laboral que fins ara emparava els treballadors de l'IAS, el conveni de la XHUP que aplega bona part dels centres sanitaris que no són públics al país. Els sindicats alerten que si no s'arriba a un pacte, els podrien aplicar l'Estatut dels Treballadors i perdrien "tots els drets laborals adquirits amb els anys".

A més, també lamenten que tot i estar dirigits per la mateixa gerència, els treballadors de l'hospital de Salt cobren menys, treballen més hores i tenen menys protecció laboral que els del Trueta.