Agents dels Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) de la Regió Policial de Girona van desmantellar el passat 29 de juny onze plantacions indoors de marihuana ubicades principalment a la comarca de la Selva i van detenir catorze homes i dues dones, d’edats compreses entre 21 i 56 anys, com a presumptes autors de delictes contra la salut pública i defraudació de fluid elèctric.
La majoria d’aquestes plantacions estaven ubicades a xalets a quatre vents a urbanitzacions de la zona. La majoria dels domicilis on es va acreditar activitat delictiva eren propietat de bancs o particulars i estaven ocupats, tot i que alguns estaven llogats de manera legal per evitar ser objecte de processos judicials que impedissin la continuïtat del negoci del grup que hi cultivava.
En total s'han localitzat 5.832 plantes de marihuana i 20 quilos de cabdells. Partint de la base de la droga intervinguda a l’operatiu, i atenent a aquesta estimació aproximada, el grup criminal obtenia de la venda de marihuana al mercat il·legal espanyol uns 750.000 euros anuals. En el cas que la substància fos transportada a països del nord d’Europa, aquest benefici ascendiria al voltant dels 2,25 milions d’euros.
El subministrament elèctric estava punxat i havien convertit les llars en plantacions, desmantellant pràcticament per complet de la seva distribució prèvia a l’entrada del grup criminal. No dubtaven en tirar envans, fer forats per passar les instal·lacions, trencar portes o finestres, entre d'altres.
Es dona la circumstància que la zona on es va dur a terme la investigació és una ubicació on s’havien construït molts habitatges utilitzats com a segones residències i amb finalitats turístiques anys enrere, i que han anat quedant abandonats, o en desús per part dels seus propietaris. Algunes d’aquestes han passat al llarg del temps a propietat de bancs i fons d’inversió.
A banda que el fet de disposar de domicilis en desús comporti un entorn propici per al cultiu interior, les organitzacions investigades prioritzaven els cultius indoor als cultius outdoor (o de guerrilla) perquè el medi on creixen i floreixen és controlat i, això sumat a la tria de varietats amb més capacitat productiva, comporta un augment de les collites i la quantitat de cabdells secs, amb el conseqüent augment de beneficis.
“Franquiciadors” de plantacions de marihuana
Aquest escenari és procliu per a les organitzacions criminals establertes al territori com a “franquiciadors” de plantacions de marihuana. És a dir, aquestes organitzacions donen facilitats a grups criminals incipients a entrar al negoci del tràfic de drogues.
A canvi d’un preu prèviament establert, les primeres posen en funcionament plantacions perquè els nous grups criminals les explotin i n’obtinguin el benefici de la venda de la droga. Aquesta droga, pot arribar a ser adquirida, en ocasions, per la mateixa organització criminal que ha ajudat a posar en marxa la plantació.
Així doncs, a través d’aquesta manera d’operar, les organitzacions inverteixen la estructura tradicional del negoci. Aquest fet comporta que la majoria dels detinguts no tinguin antecedents policials anteriors. Dels catorze detinguts, dotze no tenien cap antecedent policial, mentre que dos en tenien un i uns altres dos en tenien quatre, la majoria per fets similars.
Explotació del dispositiu
Les detencions són fruit d’una investigació que es va iniciar el mes de febrer. Els investigadors van tenir accés a una informació segons la qual un grup de persones explotaven plantacions interiors de marihuana en diverses poblacions de la comarca de la Selva i, en un dels casos, al Baix Empordà.
Els agents van iniciar vigilàncies a l’entorn dels immobles investigats, tot i la dificultat que representava la seva ubicació, ja que es tractava de llocs de difícil accés i en carrers poc transitats. Durant les indagacions policials es va poder establir l’existència dels conreus destinats al tràfic de droga per part dels investigats.
Davant les evidències de l’activitat delictiva, el 29 de juny es va dur a terme el dispositiu d’explotació de la investigació sota la tutela del Jutjat d’instrucció número 3 de Santa Coloma de Farners.
En total es van dur a terme onze entrades i escorcolls en domicilis situats a les poblacions de Lloret de Mar, Vidreres, Maçanet de la Selva i Romanyà de la Selva. Hi van participar efectius de la Divisió d’Investigació Criminal, de la Unitat Central d’Helicòpters, la Unitat Canina, la Brigada Mòbil i l’Àrea Regional de Recursos Operatius a més d’efectius d’investigació i de seguretat ciutadana.
Durant els escorcolls es van intervenir 5.832 plantes en diverses fases de creixement, 20,88 quilograms de cabdells, així com tot el material necessari per al cultiu de marihuana en interiors com focus, transformadors, ventiladors, filtres o fertilitzants.
En un dels domicilis de Lloret de Mar els policies hi van intervenir una pistola del calibre 22, una d’aire comprimit i un matxet. A banda, també van recuperar un ciclomotor sostret el novembre de 2021, que estava estacionat a la via pública a Mataró, motiu pel qual s’investiga dos dels detinguts, un home i una dona de 39 i 40 anys respectivament, per un delicte de furt d’ús de vehicle i per un delicte de tinença il·lícita d’armes.
En un altre habitatge de Lloret de Mar un dels detinguts de 25 anys va agredir un agent d’ordre públic mentre es duia a terme l’assalt i s’assegurava el domicili durant l’entrada i escorcoll, i li va causar lesions lleus. Per aquest motiu també ha quedat investigat per un delicte d’atemptat contra els agents de l’autoritat.
Els detinguts van passar a disposició judicial el 30 de juny i el jutge va decretar presó per a dos dels homes i llibertat amb càrrecs per a la resta.