Alerta per sequera severa en sis unitats d'explotació gironines

Pel que fa a la sequina hidrològica, es troben en estat de prealerta

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha emès una resolució on posa de relleu els estats de sequera pluviomètrica en sis unitats d'explotació de Girona que es troben en una situació severa per la manca de pluges registrades els darrers mesos. Amb tot, l'organisme de la Generalitat ha enumerat que les zones que recentment han entrat en aquesta situació són l'aqüífer del Fluvià-Muga, l'aqüífer del Baix Ter, la capçalera del Ter, l'Embassament de Darnius-Boadella, l'Estany de Banyoles i la Serralada Transversal.

Aquesta declaració fa referència a les dades de la pluviometria, la sequera d'aquest àmbit es pot avaluar utilitzant diversos índexs. Un dels més àmpliament utilitzats és l’índex SPI (de l’anglès Standardized Precipitation Index), també conegut com a Índex de Precipitació Estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més llargs (superiors a 12 mesos) aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies, dels cursos d’aigua i de l’emmagatzematge d’aigua als embassaments. Per contra, els intervals més curts (inferiors a 9 mesos) són útils per a estimar la humitat del sòl, aspecte molt important per a l’agricultura i els boscos, i responen de manera immediata a la presència o absència de precipitacions.

Amb tot, l'ACA ha determinat que pel que fa a nivells de sequera hidrològica, totes les unitats d'explotació mencionades anteriorment es troben en estat de prealerta.