Es reforça la vigilància al Montgrí, Cap de Creus i l'Albera davant l'elevat risc d'incendi

La tramuntana farà d'avui i divendres els dies "més conflictius" de l'episodi

Cartells amb prohibició de pas, tant en vehicle com a peu, i cintes que tanquen els camins. Des d'aquesta passada mitjanit, no es pot accedir als parcs naturals del Montgrí i el Cap de Creus, ni tampoc al massís de l'Albera, arran de l'elevat risc d'incendi. La mesura coincideix amb l'activació del nivell 3 del Pla Alfa a disset municipis de l'Alt Empordà i a tres més del Baix, arran de l'episodi de tramuntana que farà pujar les temperatures i baixarà notablement les humitats relatives.

Preocupa la situació meteorològica, però també que hi hagi gent que se salti la prohibició i entri en aquests espais. Per això, els Agents Rurals i les ADF han intensificat la vigilància als massissos. Tant a peu com des de l'aire. Al parc natural del Montgrí, per exemple, hi ha tres patrulles dels rurals que es mouen constantment per les diferents entrades. Una pentina la zona compresa entre l'Escala i Sobrestany; l'altra, entre Sobrestany i Ullà, i la tercera, entre Torroella i l'Estartit.

"L'estrès hídric que pateix la vegetació, lligada amb l'entrada de tramuntana, fan que les possibilitats d'incendi siguin molt elevades", subratlla el cap en funcions dels rurals. I sobretot, en cas que una guspira prengués la massa forestal, la força del vent també suposaria que un foc tingués "un creixement molt gran" en poca estona, precisa Tornés.

El cap dels rurals demana extremar les precaucions, també tenint en compte que "nou de cada deu incendis tenen origen en una causa humana". I que moltes vegades, allò que els provoca són "negligències" i actituds "tan absurdes" com llançar burilles. "El nostre objectiu és treure la gent de dins dels massissos per evitar situacions de risc, i perquè si es declara un incendi, els cossos d'emergència es puguin centrar en la seva extinció", explica.

"No para d'entrar gent"

De feina, però, els Agents Rurals i les ADF en tenen. I molta. Perquè la prohibició d'accés no s'ha entès del tot, i aquest mateix matí, per exemple, a l'Estartit hi havia força excursionistes, ciclistes o esportistes que entraven o sortien del parc natural.

A aquells que volen accedir-hi, els agents rurals els demanen que girin cua. I als que en surten, els recorden la prohibició. "Moltes d'aquestes persones són estrangeres i no tenen consciència del risc d'incendi, perquè als seus països d'origen això no és un problema", explica el cap en funcions dels Agents Rurals a les comarques gironines.

Per això, Jordi Tornés demana la implicació del sector turístic i fa una crida perquè càmpings i hotels informin els seus clients sobre la prohibició d'accés als parcs naturals i al massís. "S'ha de fer pedagogia i informar la ciutadania que es pot fer turisme i poder gaudir del territori sense estar en risc", concreta el cap dels rurals.

Avui i demà, els dies "més conflictius"

Es preveu que l'episodi de risc provocat per l'entrada de tramuntana pugui allargar-se fins diumenge. Jordi Tornés concreta, però, que avui i demà seran "els dies més conflictius". I que a partir d'aquí, i en funció de com evolucioni la situació meteorològica, s'estudiarà si el tancament dels parcs naturals del Montgrí, el Cap de Creus i el massís de l'Albera s'allarga també tot el cap de setmana.

Al punt d'accés al massís del Montgrí des de l'Estartit, tots aquells a qui els rurals informaven eren comprensius. I entenien la mesura. "Ens acaben de dir que està tancat, i si veiem que això continua així, el que farem serà anar a caminar a altres llocs, com ara la Gola del Ter", expliquen una parella d'excursionistes, Encarni Morillo i Fèlix Pérez.

Ells solen anar al Montgrí a fer-hi excursions. Morillo explica que potser caldria netejar part del sotabosc, perquè això podria generar un incendi amb facilitat. "Nosaltres tan sols portem aigua, però hi ha molta gent inconscient i que fuma; i si hi ha un foc, et pot atrapar a dins", diu l'excursionista.