Com s'han arribat a crear els 'plats-escultura' que es faran servir al Bulli Foundation i al Celler de Can Roca és la resposta que pretén donar l'exposició que es podrà veure a la Ciutadella de Roses a partir del 5 d'abril. Sota el títol 'Expo Interface Gifre', la mostra resumeix la complexitat d'un procés creatiu i d'interrelació entre el món de la tecnologia, la cuina i l'art que acaba donant lloc a suports on es dipositaran menjars que de per sí ja són una "obra d'art" i que tenen al darrere tota una filosofia i un procés d'investigació.
El resultat final són peces que parteixen d'elements de la natura, com ara un eriçó de mar convertit en plat i al mateix temps en cullera. "Els plats-escultura són una obra d'art damunt d'una altra obra d'art", explicava aquest matí el comissari de la mostra, Ricard Planas, que aquest matí expressava la seva satisfacció de poder estenar la mostra precisament a Roses, el municipi que ha viscut de prop la projecció internacional del restaurant El Bulli reconvertit ara en una fundació. Ja se'n va poder fer un "tastet" a Banyoles i a Vilafranca del Penedès des del 2011 però serà al municipi de l'Alt Empordà on es podrà veure tot el projecte d'investigació en la seva plenitud.
S'hi podran veure sis maquetes i vídeos dels diferents processos creatius, però un dels elements que més sorprendrà als visitants serà una taula de grans dimensions -fa més de 13 metres per 2,4 d'amplada- que, a banda de ser on habitualment es menja, serà el "laboratori" de les idees que es plasmen a l'exposició, amb conceptes extrets de la filosofia grega-clàssica com és el banquet de Plató.
L'observació de la natura com a punt de partida
Els autors d'aquestes creacions són el dissenyador industrial Daniel Molina i l'escultor Pere Gifre -autor de l'obra 'Splash' que es va poder veure a l'Expo Saragossa del 2008 i que feia 21 metres d'alçada- que durant mesos han estat treballant estretament amb l'equip de Ferran Adrià i dels germans Roca, aquests últims es van incorporar més tard al projecte. El primer contacte amb Ferran Adrià va ser l'any 2009, quan encara no havia tancat el restaurant, que es va centrar precisament en el disseny de noves maneres de servir el menjar a través d'un treball d'investigació. El punt de partida va ser el disseny i creació d'una vaixella.
Fruit d'aquest treball va néixer aquesta exposició, on es recull la cronologia de tècniques i conceptes utilizats en tot el procés d'investigació on cuiners i dissenyadors han treballat junts per crear una experiència pionera a partir de les interralacions entre el món de la tecnologia, la cuina i l'art. Un dels conceptes utilitzats és l'anomenat 'biomímesi', que parteix de l'observació de la natura, com podria ser la sorra del mar o el desgast d'una roca. "Són processos que comencen captant la natura amb una fotografia per després analitzar no només la seva forma geomètrica sinó també reproduir aquest element i entendre com funciona en el seu entorn natural", explica Daniel Molina. El resultat final acaba essent una escultura que té forma d'eriçó de mar i que es pot utilitzar com a plat i al mateix temps com a cullera per posar un exemple. Pel mig, però, han utiltizat tècniques de disseny i impressió industrial per emular aquesta forma i acabar tenint un suport real amb diferents materials com ara el guix o la cera.
Un altre dels aspectes indispensables, explica Molina, ha estat comprendre el per què de l'elecció d'un plat. "Nosaltres no pensem en fer un suport concret sinó que aquests s'adaptin a les necessitats culinàries dels cuiners", afegeix el dissenyador. Així per exemple, explica que primer de tot han de conèixer les tècniques culinàries, els ingredients i les textures i sobretot la forma com es vol presentar.
'Expo Interface Gifre. Ferran Adrià, elBulli, Celler de Can Roca' es podrà visitar des del 5 d'abril fins al 31 d'agost i s'està preparant la seva itinerància a l'estranger a través de l'Institut Ramon Llull.