Lo Barber i Carles Belda inicien dimecres la tercera edició de l'Hostal Càntut

El concert tindrà lloc al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri

Lo Barber i Carles Belda obren el 6 de juliol la tercera edició de l’Hostal Càntut, amb les entrades exhaurides. Aquesta serà la primera proposta dels sopars per cantar que tindran lloc fins al 15 de juliol al Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri, i que també comptaran amb les actuacions de Germà Negre, Pep Gimeno Botifarra, Betzuca i un Sopar de cantadors i cantadores dinamitzat per Gemma Pla. Les entrades per a la majoria de propostes estan esgotades, en queden disponibles per a la proposta de Betzuca, que es poden adquirir al web.

Els sopars per cantar de l’Hostal Càntut, que enguany s’emmarquen en la celebració dels 100 anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, exploraran el repertori de cançons satíriques, polítiques, obscenes i provocatives que es troben en el cançoner en línia del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, allotjat al web. Amb l’objectiu de recuperar i reinterpretar la vella pràctica de cantar en comunitat en hostal i tavernes, la nova edició proposa sis sopars acompanyats de la música d’artistes vinculats a la música de tradició oral que, fugint del seu format habitual de concert, ofereixen actuacions en format acústic i combinen peces populars i tradicionals amb el seu propi repertori.

El tret de sortida d’aquesta tercera edició l’Hostal Càntut anirà a carrec de Lo Barber i Carles Belda (dimecres 6 de juliol), un duet excepcional creat especialment per aquesta ocasió. Conegut com Lo Barber, Àngel Maresca és un referent de la música popular algueresa i catalana que s’ha fet un nom gràcies a la seva particular afició de cantar mentre talla cabells a la seva barberia situada al centre històric de l’Alguer (Sardenya). Acompanyat de l’acordionista i glosador català Carles Belda, els dos músics compartiran una nit en què repassaran el repertori de taverna, amb garrotins i cançons d’un costat i altre del Mediterrani. Abans de l’actuació a l’Hostal Càntut, Lo Barber realitza una petita gira pel territori català organtizada pel Càntut que el portarà al Festival de Llegendes (Sant Martí de Tous) i Tarragona.

Durant la primera setmana, també es podran veure les actuacions del grup resident i coorganitzador de l’Hostal Càntut, Germà Negre, que tornarà a Cornellà del Terri per tercer any consecutiu. Després de la presentació dels seus dos darrers senzills, les cançons de taverna Les rondes del vi i Filomena (Microscopi, 2022), la formació celebra deu anys d’història i fa parada al Restaurant de Can Selvatà amb la seva reivindicació festiva del repertori tradicional (dijous 7 i dijous 14 de juliol). La primera setmana acabarà amb el Sopar de cantadors i cantadores (divendres 8 de juliol), una proposta dinamitzada per la professora i cantant Gemma Pla, membres fundadora del grup de polifonies vocals De Calaix.

La segona setmana de l’Hostal Càntut començarà amb l’actuació de Betzuca (dimecres 13 de juliol), un duet format per Núria Lozano i Carol Durán que endinsarà al públic en el món dels cuplets dels anys 20. Acompanyades d’un acordió diatònic i un violí, les dues intèrprets oferiran un repertori basat en la música que es ballava antigament als pobles dels Pirineus i l’adaptaran a l’ambient de taverna. Finalment, després del segon dijous amb Germà Negre, la tercera edició culminarà amb el concert de Pep Gimeno Botifarra (divendres 15 de juliol), un dels grans fenòmens de la música tradicional valenciana. Reconegut per la seva tasca de recopilació i conservació del repertori d’arrel, i després d’haver

compartit escenaris amb artistes com Al Tall, Obrint Pas o Feliu Ventura, el cantador de Xàtiva tancarà la programació de l’Hostal Càntut d’enguany amb el guitarrista Miquel Pérez, amb qui desgranarà les jotes, fandangos, cants de batre, havaneres i romanços que fan únics els seus espectacles.

Bona afluència de públic

Tots els sopars per cantar tindran lloc a 2/4 de 9 del vespre a la terrassa del Restaurant Can Selvatà de Cornellà del Terri (28 €). L’aforament és limitat i s’ha penjat el cartell d’entrades exhaurides per a la majoria de propostes. Queden entrades disponibles per a l’actuació de Betzuca (13 de juliol), que es poden adquirir online.

La primera edició de l’Hostal Càntut es va realitzar el juliol del 2020 i va comptar amb les propostes de Germà Negre, Carles Belda i Joan Garriga, membres de Roba Estesa, i el Sopar de cantadors i cantadores. A la segona edició, que es va realitzar el juliol de 2021 i també va comptar amb la participació de Germà Negre i el Sopar de cantadors i cantadores, hi van actuar El Pony Pisador, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries i Les Anxovetes.

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques: el cançoner allotjat al web, el festival que tindrà lloc a Cassà de la Selva del 18 al 20 de novembre de 2022, i les produccions pròpies, propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben els sopars per cantar de l’Hostal Càntut.