Besalú permetrà l'accés en cotxe als clients de comerços de fora el poble

L'aplicació de la nova ordenança s'endarrereix i es preveu que estigui en ple funcionament d'aquí a un mes

Els clients dels comerços que vinguin de fora de Besalú (Garrotxa) podran accedir en cotxe al barri vell per poder fer les gestions amb comoditat. Els establiments podran entrar al sistema la seva matrícula per tal que la pilona que limita l'accés s'abaixi en acostar el vehicle. Aquesta és la principal modificació que s'ha fet de l'ordenança així com permetre l'accés a tots els veïns del municipi, no només als del nucli històric com deia inicialment el text. Aquesta flexibilització respon a les demandes de l'Associació de Comerciants que es va mostrar en contra de la mesura i va iniciar una recollida de signatures.

"No és el que volíem però estem mes satisfets que al principi", diu el seu portaveu. Un total de 216 signatures són les que ha recollit l'Associació de Comerciants de Besalú aquests dies, des que es van conèixer els continguts de la nova ordenança que té com a principal objectiu reduir el trànsit al barri vell i regular l'aparcament. Els comerciants no veien bé aquesta mesura perquè consideraven que era massa "radical" i que podria perjudicar als negocis que tenen clients de fora. Per això, van presentar una proposta alternativa consistent en un sistema d'aparcament de pagament automatitzat i obert a tothom a la zona del centre històric.

Al final, però, i després d'una reunió mantinguda amb representants del consistori, s'ha acordat flexibilitzar l'ordenança i permetre que els establiments puguin entrar al sistema la matrícula del client que ve de fora. Des de l'ACB, valoren positivament la modificació. "S'acosta una mica més a la nostra proposta perquè patíem perquè aquests no podien entrar i en canvi ara tindrem una manera de poder-los obrir la pilona remotament", explica el portaveu de l'associació, Estanis Sarquella.

Un altre dels aspectes que s'han modificat és que també podran accedir sense restriccions al centre tots els veïns del municipi -propietari o llogater de vivenda o negoci, independentment de si paga l'Impost de Circulació a Besalú-, mentre que inicialment només es preveia que ho poguessin fer els del nucli històric.

Pel que fa a la resta d'aspectes, comara el dret d'estacionament, no s'ha fet cap modificació i per tant només podran estacionar a les zones habilitzades els vehicles dels residents i els vehicles comerciants dels establiments del nucli històric. Segons el regidor de Mobilitat del municipi, Xevi Sala, "aquests canvis pretenen donar resposta a aquestes demandes mantenint el model de mobilitat aprovat inicialment".

Ja s'ha iniciat el període de proves del sistema amb la previsió que la posada en funcionament sigui d'aquí a un mes aproximadament. Inicialment, estava previst per Setmana Santa. Durant aquests dies, els interessats han de sol·licitar al consistori el permís d'accés i estacionament.
  • Sarquella valora la modificació de la normativa per fer-la més flexible