La PAH ocupa un bloc de pisos buit a Salt propietat d'un banc

Unes 200 persones participen a l'acció, que té caràcter indefinit

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona ha ocupat aquest divendres a la tarda un bloc de pisos situat al costat de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) per cedir-lo a famílies desnonades. L'edifici és de nova construcció i és propietat del Banc Mare Nostrum.

L'acció s'ha fet per sorpresa, de manera indefinida i envoltada d'un fort secretisme per evitar que la policia aturés l'ocupació. Unes 200 persones s'estan davant l'edifici, mentre que un altre grup ja es troba a l'interior -amb la porta tancada amb clau- i ha penjat pancartes als balcons. La plataforma té la voluntat d'ocupar un solar adjacent a l'edifici en les properes hores per convertir-lo en una zona d'horts urbans.

La PAH havia fet una crida per participar a l'assemblea d'aquesta tarda que, com cada divendres, celebra a la Marfà de Girona. En l'ambient es notava que la d'avui no era una assemblea qualsevol i el rumor que alguna acció important s'estava planejant s'ha anat estenent. La portaveu de la PAH a Girona, Marta Afuera, només ha explicat als assistents que necessitaven el seu suport per participar en una acció pacífica "però molt important" per a la plataforma.

Unes 200 persones han sortit a peu des de l'espai Marfà sense conèixer del cert què anaven a fer. Després de caminar un quart d'hora, han arribat davant d'un edifici d'obra nova situat al carrer Doctor Castany número 91, just al davant de l'entrada de l'Hospital Santa Caterina de Salt. Allà, els organitzadors de l'acció han demanat a tothom que bloquegés la porta d'entrada al bloc. Per sorpresa de molts, els manifestants s'han trobat que dins el bloc de pisos ja hi havia altres companys de la plataforma que havien aconseguit entrar a l'edifici -on no hi viu ningú-, que és propietat de Banc Mare Nostrum.
La portaveu de la PAH ha agafat un megàfon per anunciar que aquesta era la primera acció del què ha anomenat l'obra social de la PAH a comarques gironines. La intenció de la plataforma és mantenir de forma indefinida l'ocupació de l'edifici -on hi ha deu pisos d'obra nova que ja estan acabats i equipats amb electrodomèstics- per tal de cedir-los a famílies desnonades. "Volem que la ciutadania recuperi edificis buits en mans de bancs que han rebut ajudes públiques i continuen expulsant la gent de les seves cases i especulant amb l'habitatge", ha denunciat Afuera.

Les persones que estan dins els pisos han entrat preparades per passar-hi dies. A una de les habitacions han acumulat mantes, menjar, paper higiènic i utensilis per poder viure a l'edifici. Dels balcons dels pisos hi ha penjat diverses pancartes i una gran senyera. A les pancartes es llegeix: "Pel lloger social" i "Obra social PAH Girona".

A banda d'aquest objectiu, la PAH també ha anunciat que dissabte al matí ocuparà el solar de davant de l'edifici per fer-hi horts urbans. "Hi ha moltes persones que tenen problemes per accedir al menjar quan hi ha molts terrenys en mans de bancs que són totalment improductius", ha manifestat. Per això, han fet una crida als ciutadans que vulguin participar perquè portin material i planter.

Afuera no ha volgut entrar en detalls sobre com es repartiran els pisos ni sobre quanta gent es troba a dins l'edifici. "No podem donar aquesta informació per motius de seguretat ", ha assegurat. La portaveu de la PAH però ha explicat que faran diverses assemblees per decidir com reparteixen els pisos i ha apuntat que dins l'edifici, a banda d'activistes, també hi ha persones que no tenen casa.

Agents de la Policia Local de Salt i dels Mossos d'Esquadra han fet acte de presència a la zona però no han intervingut. Segons sosté la portaveu de la PAH, cal una denúncia dels propietaris de l'edifici -en aquest cas Banc Mare Nostrum- per tal que el jutge autoritzi el desallotjament.

(Vídeo:ACN)