El Festival Z es converteix en l’espai RDI de les joves creadores catalanes d'arts escèniques

El certamen se celebra del 7 al 10 de juliol

El Festival Z , que se celebrarà del 7 al 10 de juliol, s’ha convertit en l’espai de recerca, desenvolupament i innovació (RDI) de les joves creadores professionals catalanes de les arts escèniques. És per aquest motiu que la mostra incorpora un fil conductor des de la seva primera edició, un lema que travessa tot el festival i el relliga, que enguany és el següent: Explorant futurs escènics.

Aquest lema es concretarà en tres preguntes al voltant de l'ara i el demà de les arts escèniques: Som encara humans? Progressem cap a un món millor? Quines possibilitats tenen les arts (escèniques) d'esdevenir una eina per la imaginació i la construcció d’altres escenaris de futur possibles, des d’una perspectiva artística, ciutadana i utòpica?

Aquest punt de partida permet a la mostra teatral treballar amb intensitat també en el camp del pensament, sobretot a través dels cercles de debat i les activitats professionals. Un altre dels objectius del Festival Z és esdevenir un espai de diàleg intergeneracional, per això, malgrat que la participació a la programació és reservada a professionals de -30 anys, s’adreça a tota mena de públic.

Espai per a la recerca i l’experimentació

El Festival Z presentarà a Girona els espectacles ja estrenats de les companyies Associació La Intempèrie, Cicuta, Maria Cambil, Damedaño i The Followers.Co. A banda d’aquests processos ja tancats, i en tant que motor de creació, el Festival Z ha desplegat en l’edició d’enguany un dels aspectes que ja preveia el projecte elaborat fa poc menys de dos anys: les residències de creació. Han estat 4 els projectes escollits que hauran fet residència a Salt, a El Canal, i que oferiran un assaig obert en el marc del festival. El primer en mostrar un treball que encara està en procés serà el Col·lectiu Desasosiego, que està preparant la peça Un segundo bajo la arena, de la qual ja se n’ha hagut de programar una segona funció i que actuarà al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona el dia 7 de juliol (17h i 21h).

El dia 8 de juliol (16h), a la Sala Kropotkin d’El Canal, es podrà assistir a l’assaig obert de MUSA (i altres aus aquàtiques), del Col·lectiu Irregulars. La peça proposa la construcció d’un ecosistema escènic que barreja dansa i poesia a partir d’una improvisació pautada. Aquell mateix dia, però a l’Auditori de la Mercè de Girona (19h), es podrà veure l’assaig obert de Berenguera, una peça que també ha fet residència a redós del festival, a càrrec de Gerard Franch i Maria Jover. Berenguera, que té forma de conferència, presenta una suposada investigació històrica sobre la poeta catalana Berenguera de Vilamur (1098), membre de la cort de Ramon Berenguer IV.

Noves espiritualitats per a persones atees, de la companyia Atzucac, és un altre dels assajos oberts programats de companyies en residència, que es podrà veure a la Sala Kropotkin d’El Canal el dia 9 de juliol (16h). Es tracta d’un projecte que vol indagar en l’espiritualitat, des d’un punt de vista crític i irònic i  amb una perspectiva atea i agnòstica.

Alguns d’aquests treballs que es troben en fase de producció compten amb el suport del Festival Z, però també amb altres complicitats, com la del Teatre Municipal El Jardí de Figueres, en el cas del Col·lectiu Irregulars i la del Suport a la Creació de Fira Tàrrega i el Teatre Municipal de Girona en el cas del Col·lectiu Desasosiego, de manera que es comença a desplegar també l’anomenada Constel·lació Z, amb la participació també del Teatre de Lloret de Mar.  

Presentació de projectes i altres activitats professionals

La convocatòria del Festival Z d’enguany, que es va tancar el mes de març passat, disposava que es podia presentar candidatura en tres categories; exhibició, residències i projectes. El 8 de juliol (9:45h), a El Canal de Salt, tindrà lloc la presentació teatralitzada de 5 projectes escènics que estan en la fase de recerca de suports, complicitats i coproductors.

Tot i que és una activitat amb un interès especial per a programadors i professionals del sector, la presentació és oberta a tot tipus de públic, ja que es tracta d’un acte lúdic i performatiu d’aquests cinc projectes, que conduirà la cantant i actriu saltenca Íria Cruz. Els projectes que es presentaran són Els Prosopopeya (La bella Otero), Nodi o la invisible (La Moukhles), Estuve en * y me acordé de ti (Proyecto Roma), Costura (Elena Romero) i Avi (Carles Ruiz Rocas).

Una de les activitats paral·leles que poden despertar més interès és la que ha previst el col·lectiu L’Última Merda, que el dia 9 de juliol (9:45h) a El Canal de Salt propiciarà un debat entre les joves creadores i les programadores dels teatres de comarques gironines. L’entrada és lliure.

El Col·lectiu Antenes. Connectant amb la Cultura també tindrà representació al Festival Z amb la peça Longitud d’ona. Aquesta és una experiència pilot on les joves viuen la gestió cultural des de dins, implicant-les en programacions culturals de la ciutat de Girona i el seu entorn territorial. Aquest col·lectiu ha ideat una acció de carrer que és tota una sorpresa i que tindrà lloc el 7 de juliol (18h) en un lloc encara per concretar.

Per acabar, el públic professional pot registrar-se a la mostra des del passat 15 de juny i fins el proper 2 de juliol. Respecte el públic general, les entrades a totes les activitats podran adquirir-se fins a cinc minuts abans de l’inici d’aquestes, tot i que a data d’avui ja hi ha una funció amb les localitats exhaurides.